2008. november 27., csütörtök

7 dolog, melyet mindenképpen tudnia kell proktológiai vizsgálat előtt

A teljes, még több tanácsot tartalmazó bővített cikk regisztráció után érhető el!

Gyakran tapasztalom, hogy a rendelésemen megjelent páciensek túlzott elvárással érkeznek hozzám. No nem a kezelés eredményességét értem ez alatt, hanem azt a „szörnyűséget”, ami a vizsgálat alatt érni fogja őket. Ehhez persze hozzájárul a másokkal történtek ismerete (sokszor többedkézből), de sajnos van, amikor saját tapasztalatuk okozza a vizsgálattól való félelmet. Olykor fogalmuk sincs, mi fog történni, hiszen az ember leginkább az ismeretlentől fél. Ezért a felesleges félelmet és az ismeretlen miatti szorongást próbálom eloszlatni a következő sorokkal.

Van néhány dolog, melyeket mindenképpen érdemes tudni, és amelyekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt belép azon az ajtón, amelyen kívül szép csak a világ.



1) Fájni fog, szörnyű lesz.LEHET!!!
A proktológia azon kevés szakterületek egyike, ahol nagyon számít a beteg lelki, „izgalmi” állapota. A megfelelő diagnózis felállításához a végbelet meg kell vizsgálni. Ez nem biztos, hogy első körben teljes átvizsgálást jelent, de az asztalnál ülve „csak beszélgetni” sajnos nem elég. Ha az ember szorong, a végbele is szorong. A záróizom fokozottan szorít (néha a fájdalomig), ilyenkor érdemi vizsgálatot végezni nem lehet. Képzeljék csak el, a gyerek ül a fogorvosi székben, okos szülő felkészítette (injekció, fúrás, tömés, fájdalom részletes ismertetése). Az meg félelmében a száját összeszorítja, a fogorvos így azt se tudja megmondani, hány foga van a gyereknek.
Ha a végbél záróizomzata is így reagál, három lehetőség adódik. Végső esetben, ha a szorítás az orvos szerint jelen állapotban nem oldódik, a részletes végbélvizsgálat –bizonyos megkezdett kezelés után– egy későbbi időpontban történik meg, amikor a beteg már képes a megfelelő lazításra. A dolog gyors elintézése érdekében a vizsgálat akár ki is erőszakolható: az orvos tolja a műszert, a beteg ugrik, biztos recept a gyors, fájdalmas és eredménytelensége miatt teljesen felesleges vizsgálathoz, ami után a beteg gyorsan és véglegesen távozik a rendelőből. Szerintem a járandó út a harmadik: a kellő lazítás.
Ezt persze könnyű mondani („kérem, lazítson”), végrehajtani sokkal nehezebb. Ehhez nagyban hozzájárulhat a megfelelő, megnyugtató környezet, orvos-beteg kapcsolat, az orvos kellően finom mozdulatai, hozzáértése.
Van olyan eset, amikor a beteg annyira tiltakozik a vizsgálat ellen, hogy akarattal összeszorítja a záróizmát. Ez a viselkedés a férfiak sajátja. Ennek vannak előjelei, már a kikérdezéskor közli, hogy mennyire fog fájni neki a vizsgálat, hogy mennyire nem akarja az egészet. És utána mindezt be is bizonyítja. Szorít, az orvos hangját sem hallva hörög, ha vizsgálják. A dolog megoldása annyi, hogy mielőtt bejelentkezik a vizsgálatra, beszélje meg önmagával, hogy a kellemetlenség a vizsgálattal jár, a vizsgálat neki szükséges és kell, ne bizonyítsa be, hogy „ő azt ugyan kibírni nem fogja”. Mérlegeljen, melyik a fontosabb, a vizsgálat és a gyógyulás, vagy hogy mondhassa: fáj és inkább tovább szenved az aranyereivel. Ez az eset szerencsére ritka, a példát nem az eleve fájdalmas végbél vizsgálatára értem.
Azt kell mondjam, a vizsgálat ugyan kellemetlen, de lehet fájdalommentes. Ez –remélem– keveseknek újdonság. Az a titka a dolognak, hogy az ember kellő mértékben el tudja lazítani a záróizmát. Így a vizsgálat nem fog fájni, de ha képtelen adott helyzetben a lazításra, az esetleges vizsgálat bizony fájni fog. De a várható fájdalom a vizsgálat kezdeti szakaszában kiderül, így az orvos a fájdalmas beavatkozást nem végzi el, mert úgy sem lát szinte semmit. Mintha egy félig becsukott könyvet kellene pillanatok alatt kiolvasnia, miközben tépi a lapokat.
Mindezekkel nem az Olvasót akarom elrettenteni a vizsgálattól, hanem arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fájdalom elkerüléséért a beteg is tehet. Majd' mindenkit meg lehet fájdalommenteses vizsgálni, de nem biztos, hogy elsőre. Ehhez azonban a betegnek is köze van.
Tehát a fájdalomról szóló képzetek általában nem igazak, vagy túlzottak. Ez tapasztalat. Nem az enyém, a betegeké.

2) Ciki, szégyenletes dolog.NEM IGAZ!!!
A proktológusnak az a dolga, hogy végbélbetegségeket gyógyítson. Naponta 10-20-30 esetben. Az első néhány alkalommal talán még neki is zavaró, ciki volt. A tizediknél is. De a századiknál, ezrediknél már vélhetőleg nem az. Betegségével kapcsolatban nyugodtan kinyílhat orvosának, mindkettőjüknek könnyebb így. Egyéb esetben fennáll a veszélye annak, hogy Ön szégyenlősségből, vagy mert nem tartja fontosnak, a kezelést tekintve fontos információt hallgat el („Doktor úr, lehet, hogy azért vérzek gyűrűzés után, mert vérhigítót szedek?!”). Ebből komoly gondok lehetnek.

3) Trehánynak, koszosnak, gondatlannak, stb.-nek fog tartani, meglesz a véleménye rólam.NEM IGAZ!!!
A végbélbetegségek általában nem higiénés gondatlanság miatt alakulnak ki. Több problémát láttam már túlzott tisztaságra való törekvés, mint elhanyagoltság miatt. Itt is megragadnám az alkalmat, hogy szóljak a reklámokban látott „baba-, család-, kutyabarát” antiszeptikus tisztálkodószerek általános használata ellen. A bőrön lévő baktériumok békében élnek velünk, jó, hogy ott vannak, hiszen kiszorítják például a gombákat, a rossz bacikat. Ha az előzőeket kiírtjuk, mert azt látjuk, hogy a gyerek és az anya akkor mosolyog, ha ilyet használ, a kórokozók elszaporodásának adunk csak teret. És ilyenkor jön a komoly bőrfertőzés, sopánkodás, hogy „De kérem, mi tisztálkodunk rendesen.” Persze adódhatnak esetek, melyeknél használatuk szükséges, de erről ne a reklám, hanem az orvos döntsön! Egyébként elégséges a hagyományos (ez nem márka!) szappan, víz székelés utáni használata a végbél tisztántartásához, meg persze általános tisztálkodás alkalmával.

4) Ez biztos csak nekem probléma, más nem csinál ekkora ügyet belőle.NEM IGAZ!!!
Ha így lenne, Ön lenne az első és egyben utolsó betege orvosának. Az is lehet, hogy mások csak sakkozni járnak. (Velem könnyű dolguk lenne.) Nem magam, a bevételem miatt mondom, hogy jobb hamar túlesni rajta és megkönnyebbülni, mint szorongani, és „lehet, hogy mégis komoly bajom van?” típusú dolgokon rágódni. A betegségek gyógyítását jobb minél előbb megkezdeni –ha már a megelőzés nem járt sikerrel–, így lehet a legkisebb befektetéssel és kellemetlenséggel meggyógyulni. Szorosan ehhez kapcsolódik a következő:

5) Nem akarok rossz hírt hallani.EZ BAROMSÁG!!!
Ecseteljem? Tudom, ilyenek vagyunk, gyarló az ember, de azért jussunk már túl a gyermekkoron! Talán nem rosszabb esetleg rossz híreket kapni és cselekedni, mint később sopánkodni, hogy „hát igen, előbb el kellett volna jönnöm.”, meg „pedig biztos voltam benne, hogy ...”, és az ember joggal szégyellheti magát. Szerencsére ez ritka, de nemigen szokott a dolog jól elsülni. Általában (ez az esetek legjava) az orvos tud segíteni. Ennyi. Persze vannak történetek, hogy „már ötven éve nincs komoly gond”, de lehet, hogy tegnapra már van. Vegyük kézbe a sorsunkat, ahol lehet! Ez az a pálya.

6) Biztos nem tudok majd neki válaszolni.MOST MAJD TUD!!!
Épp ezért gyűjtöttem csokorba a várható kérdéseket, hogy fel tudjon rá készülni. Magabiztosságot ad, nem érezzük olyan szerencsétlennek magunkat. Tehát a kérdések:
Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Volt-e valamilyen műtétje korábban? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra?
Ha van kórelőzménye, rendezve, szelektálva (kedvencem a 100 db. számla közt egy ambuláns lap) vigye magával!

7) Biztos odacsinálok az asztalra.ELŐFORDULT MÁR (1-2x).
Vajon mi jön az ember fenekéből? Jó esetben széklet, erre azért egy proktológus fel van készülve (lehet, hogy ez újdonság). Vizsgálat előtt el kell menni WC-re, s a gond már nincs ott. Ha a végbél felsőbb szakaszát is meg kell vizsgálni, és ott erős a székletszennyezettség, előfordulhat egy laza beöntés, de semmi komoly, szörnyű dolog (mondom ezt én). Előtte napokig nem enni meg aztán teljesen felesleges, ilyenkor szoktak a betegek az izgalom és a nulla vércukor hatására összeesni.

Ennyi jutott eszembe, ha valakinek van még egyéb aggálya, kérek hozzászólást, majd bővítem a listát.
Szokták mondani, hogy „ha egy lelket is megmentettem, már megérte”, de én remélem, hogy többeket sikerült ezzel az írással is a helyesebb útra terelnem.

Kívánok szép napot, jó egészséget!

dr. Bánfalvi Péter
sebész adjunktus, proktológus
„A gyógyító gondoskodás™”
www.aranyeresseg.hu

A teljes, még több tanácsot tartalmazó bővített cikk regisztráció után érhető el!
.

Kapcsolódó, ajánlott tartalmak, javaslom, olvassa el ezeket:

Biztos, hogy aranyér okozza panaszaimat?
Az aranyerek osztályozása
.

403 megjegyzés:

1 – 200 / 403   Újabbak›   Legújabbak»
Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!Közel 2 éve jártam Önnél aranyér problémámmal. Akkor azt tanácsolta, hogy probáljak meg lazitani,a bajom nem szervi, idegi probléma.Nem gyógyultam meg, de fájdalmaim az elviselhetőségig csökkentek.Teherbe estem, kisfiam most már 1 éves.A fájdalom megint előjött, elviselhetetlen. Nincsen se nappalom se éjszakám, és ez nem tulzás. Én úgy érzem,hogy számos "dudor" is van.Igy tegnap megint rászántam magam és elmentem orvoshoz, aki szinten azt mondta,hogy súlyos neurotikus gondjaim vannak, és ez okozza a fájdalmat.A "dudorra" azt mondta vadhus. És ez nem fájhat, csak beképzelem.Most Xanaxot irt fel 2*1. A kérdésem: Hogyan lehet ekkora fájdalmat beképzelni? Ön szerint ez lehetséges? Kezelt már hasonló beteget?Miért néz ki a végbélnyílásom mint egy "páviánnak"(elnézést kérek, de ez az igazság)ha közben nincsen bajom csak beképzelem. Türelmetlenül várom válaszát, melyet előre is köszönök. Üdvözlettel:Ildikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!
A dolog, azt kell mondjam, pont ellenkezőleg van, mint gondolja.
A folyamat így zajlik:
1) Az ember szorong.
2) A végbél záróizma is "szorong", a normálisnál sokkal erősebben kezd szorítani.
3) A szorítás egyrészt fájdalmat okoz, amitől reflexesen még erősebben rászorít, másrészt a helyi keringést rontva, azt gyulladásba hozva növeszti a "vadhúsokat".
Tehát:
1) A fájdalmat nem beképzeli, hanem a záróizom "vezérlése" hibásan túl erős szorítást parancsol, ami nagyon fáj. A vezérlés hibája az idegi és nem szervi probléma.
2) Valóban nem a "vadhús" gerjeszti a fájdalmat, hanem fordítva, a fájdalom okozza a dudorokat.
A Xanax az Ön esetében a szorongást csökkentve segíti a záróizom görcsös állapotát csökkenteni. A dudorok eltávolítása a fentiekből következően nem oldja meg a problémáját, sőt további fájdalmat gerjeszt.
Sajnos nagyon sokan küszködnek hasonló problémával, ami a kellő lazítás elsajátításával legalább alfelileg uralható.
Ha a lazítást nem tudja elsajátítani, levélben nem, csak személyesen, a rendelésemen tudok segíteni a hibák kijavításával, és a megfelelő mozgáselemek tanításával.
A módszerrel már nagyon sokan túljutottak ezen a szörnyű állapoton, nélküle nehezen hiszem, hogy sikerül.
Kívánok mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Kisfiam 19 hónapos, székrekedése van.
Egy nehéz kakilás fájdalommal és vérzéssel ért véget. Azóta minden nap van kakilási ingere, amelyet próbál visszatartani, ami 1-2 nap múlva megint rossz véget ér. A háziorvos és a védőnő is a rostos étrend és a sok folyadék, meg a székletlazító szirupokat tanácsolja. De én ezeket már rég kipróbáltam. Az étrendet teljesen átalakítottam. Oliva olajjal főzők. A fiam szereti a probiotikus joghurt italokat, amit naponta többször fogyaszt, eszik nyers zöldségeket, és sok folyadékot iszik. Átmenetileg találtam valamit a szilvás nestea-tól minden nap tud kakilni, de a védőnő tanácsára megpróbáltam 1 napig nem adni, estére már megint fájdalmas és nehéz kakilás lett vérzéssel. Mit tegyek, hogy a kisfiam ne szenvedjen és ne csak átmenetileg hanem végleg megoldódjon a gond.
Köszönettel egy aggódó anyuka.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Kb.A végbélnyílásom külső peremén lévő, igen nagy és sok kellemetlenséget okozó aranyerem eltüntetése miatt,2éve voltam Proctológiai vizsgálaton-kezdtem Prct.kezelésbe-,ahol azonnal elvégezte a Prof.a gyűrűzést-ami nagyon fájt, oly annyira,hogy a végén alig bírtam megállni, a fájdalomtól szédelegve és "lábremegve" értem el a kocsimig.Az erős fájdalom a következő gyűrűzésig tartott,amire alig mertem elmenni,de ha elkezdek valamit,nem hagyom abba címszóval megjelentem.Aztán mégis arra a döntésre jutottam,hogy képtelen vagyok felelősségteljes munkám(magas-vezetői állás) mellett elviselni a hetekig tartó fájdalmat és főleg a kezeléssel,ill a kezelések közötti időszakban lévő kellemetlenségeket(székrekedés stb.).Annak ellenére,hogy magas a fájdalom küszöböm,hogy nagyon meg akartam szabadulni az aranyértől és lelkileg testileg felkészült voltam bármekkora fájdalomra, a kezelések közti időszakban kivédhetetlen fájdalom és kellemetlenségek lehetetlenné tették ,hogy végigcsináljam.
Úgy hallottam a gyúrúzés a legmodernebb és leghatásosabb amb.végezhető mód az aranyérre, de nincs esetleg mégis valami más ami mellett kellemetlenségek nélkül lehet emberek között lenni,megjelenni,úgy hogy közben ne azt érezzem kitépik a beleimet stb.,vagy nekem lehetetlen megszabadulnom az aranyerektől ,mivel nem tudom a kezelésekhez megfelelően szabaddá tenni magam.?Kérem válaszával segítsen nekem, annak ellenére,hogy "elítél"bizonyára,amiért cserben hagytam a kezelőorvosomat, és nem vittem végig a kezelést!Válaszát várva tisztelettel:athos

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Régóta szenvedek aranyeres problémával.Szeretnék tőle egyszer s mindenkor megszabadulni.Eddig minden műtéttel kapcsolatosan borzalmakat hallottam.A sima "késes" sebészeti fájdalmas,hosszú hónapokig tartó lábadozás követi.A lézeres max évekre add megoldást (maga az orvos mondta),viszont nemrég hallottam egy technikáról ami a LONGO eljárás.Csak pozitív dolgokat hallottam,hogy ennek a legrövidebb a lábadozási ideje,lehet dolgozni,gyorsan megvan,és szinte minimális az esélye hogy újból kiújuljon az aranyér.Kérem írjon pár sort,hogy Önnek mi a tapasztalata véleménye ezzel kapcsolatosan,ill,hogy Ön végez-e ilyen műtéteket!

Köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Anyuka!
A gyerkőc problémája tulajdonképpen az, hogy retteg a székeléssel járó esetleges fájdalomtól. A rettegés, a szorongás nála védekező reflexként a végbél záróizmának szorítását okozza (ez a tapasztalatom). Az összeszorított végbél persze szűkebb, az akár nem teljesen puha széklet is felsérti, ezzel csak jobban emlékezetébe vési a fájdalom okát.
Kora miatt persze igen problémásan lehet lebeszélni erről, ezért a javaslatom a következő:
1) Keresni kell (a szakembernek) egy olyan székletlazítót, melyet egy másfél éves gyermek is használhat és hat.
2) Olyan keveset kell alkalmazni, amely éppen panaszmentességet okoz. Ezt folyamatosan csökkenő adagokkal érheti el, ha egy kicsit kemény a széklet, egy kevéssel többet ad.
3) Addig kell adni, amíg elfelejti a szorongás okát, azaz nyugodtan, ellazultan mer kakilni. Akkor a székletlazító fokozatosan elhagyható. Kulcsszó a türelem, a fokozatosság.
4) Még egy jótanács. Nagyon oda kell figyelni, nehogy a szülő, majd a gyermek "világközepévé" váljék a székelés tortúrája. Ezt családon belülről nagyon kell figyelni, nehezen észrevehetően fordul át egy átmeneti gond mizériába, mely hatására a gyermek később betegnek érezheti magát, a kakilás mindennapi szükségből céllá válik a számára. Ne tegye beteggé, aggódni lehet, de a csöppség ne lássa, ne hallhassa, mert erre nagyon ki vannak hegyezve az antennái. Ha később így szeretetet, törődést, odafigyelést akar, nem tudatosan, de rögtön baj lesz lent. Ezzel most riogatom, de tényleg, a baba előtt nem lelkizni a kakin!
Kívánok a kicsinek mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Athos!
Nincs miért elítéljem, nem holtomiglan-holtodiglan kapcsolatban volt (gondolom) a kezelőorvosával. Ha a kezelés több problémával jár, mint a betegség - persze rövidtávon - az ember hajlamos elfelejteni a következő kontroll időpontját.
A gyűrűzés okozta fájdalom (személyes) tapasztalatom szerint max. 1-2 napig tart. Előfordulhatnak egyéb panaszok utána (viszketés, vérzés, váladékozás), de ha a fájdalom elhúzódik, más probélmára kell gondolni. Általában a kezdeti gyűrűzés-okozta-fájdalomtól kialakult fokozott védekezőreflex, a záróizomgörcs alakul ki, mely viszont akár szélsőséges esetben egy életre is megmaradhat. Ez speciális módszerrel megszűntethető, erre az orvosnak érdemes odafigyelni. (Szintén személyes) tapaszalatom szerint ez a fájdalom a görcs tudatos megszűntetése után másodpercekkel elillan. Tudom, szinte lehetetlennek hangzik, de így van. Nem azért fordul elő, mert az illető nem eléggé "tökös" legény-leány.
Az aranyér ambuláns gyógyításának egyébként több módja van, de ahogy egy régebbi bejegyzésemben írtam, ezek sikere nem általános. Az adott esethez kell szabni a módszert. Amiről a www.aranyeresseg.hu oldalon nem olvashat, az a szkleroterápia, mely a klinikai tanulmányok szerint kevéssé eredményes, mint a gyűrűzés. Aránylag új módszer a DG-HAL rövidítésű eljárás, mely egyes esetekben nagyon jó eredményt ad, de ebbe tapasztalatom híján nem mélyedek el, inkább az interneten keressen utána a módszert gyakorlóktól.
Az Ön által leírt fájdalom viszont bármilyen beavatkozás után (akár egy egyszerű vizsgálat után is) előfordulhat, ennek kezelése független az aranyér elleni teendőktől.
Kívánok mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Névtelen!
A lézeres végbélműtétet egyetlen olyan proktológus sem ajánlja, aki nem dolgozik ilyen eszközzel (nem csóróságból), viszont mindegyik lát olyan speciálisan a lézerhez köthető szerencsére ritka, de igen komoly szövődményt (nevén nevezve a végbél beszűkülését), mely speciális műtétet igényel. (Más olvasóknak: ha ilyen lézer utáni problémával küszködnek, megoldására a kicsiny hazánkban legnagyobb tapasztalattal bíró dr. Ritter László professzort ajánlom.)
A Longo műtét egy újfajta eljárás, hibája, hogy ez sem csodaszer, mindenféle aranyérre szerintem ez sem alkalmas. Maga a műtét nem bonyolult, egy speciális varrógép a végbél aranyerek feletti részéből egy körgyűrűt kivág, majd összevarr. Ennek hatására az aranyerek feljebb kerülnek, nem lógnak zavaróan be a végbélcsatornába, vérellátásuk nagy részét elvesztve "összeszottyadnak". Az aranyerek maguk nem kerülnek eltávolításra, ezért a fájdalom kisebb, de a hátrány is ez, ha külső, vagy egyéb kimetszendő aranyér van, arra ez a módszer önmagában nem alkalmas. A tapasztalataim jók ezzel a módszerrel. Hátránya még, hogy a varrógép államilag nem finanszírozott, darab ára 150e. Ft.
Aranyérműtét után egyébként nem kell, hogy hónapokig fájjon a terület, erről egy megjegyzéssel feljebb írtam a beavatkozások utáni fájdalom okozta görccsel kapcsolatban.
Hagyományos, kimetszéses műtéttel jó tapasztalataim a rádiófrekvenciás vágókéssel vannak, operálni vele nagyon jó, kevéssé fájdalmas, jól, szépen gyógyuló sebet hagy, de magas ára miatt nem mindenhol elérhető.
A DG-HAL műtéttel tapasztalatom nincs, az aranyeret ellátó erek lekötésével itt is csak "elfonnyadnak" az aranyerek, kimetszésre nem kerülnek, ennek előnyeit-hátrányait ld. feljebb a Longo-műtétnél.
Ezért mondhatom, hogy szinte mindegyiket tudom ajánlani, de persze nem egyszerre, hanem az egyén betegségére (nem az elképzelésekre-vágyakra, vagy az operáló orvosra) szabottan külön-külön.
Kívánok mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Petimi írta...

Kedves Doktor úr!
Kérem megküldeni e-mail címét...
Köszönöm:
Töttössy Péter
Balatonvilágos
zepetnek@vnet.hu

Névtelen írta...

Doktor Úr!

Akkor Ön végez,végzett már Longo mütétet?
Amennyiben igen,leírná,hogy körülbelül mennyi idő útán lehet visszatérni a munkába.Ill,hogy egész pontosan hogy néz ki a mütét útáni lábadozás!?
Köszönöm!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Igen, végeztem már Longo-műtétet.
A munkába állás kérdése szerintem mindig több tényezős, a páciens állapotától (mennyire bír "együtt élni" a panaszaival), vérmérsékletétől (mennyire akarja), munkájától függ. Volt betegem, aki külső aranyér műtét után egy hétig nem biciklizett (ő mondta), volt, aki panaszmentessége ellenére hat hétig otthon pihent (megtehette). Egy fizikai munkás - értem ez alatt, aki emel, hasprést használ - 4-6 hetet jó, ha nem dolgozik. Aki ül, rohangál, két hétig szerintem mindenképp pihenjen. Ez nem vigyázzban fekvést jelent, de mondjuk nyolc-tíz órát a gép előtt ülve koncentrálni nem tud eleinte.
A lábadozás pillanatképei:
1) Amit bevenni: 2 hétig paraffin, antibiotikum.
2) Amit enni: semmi kockázatosat, sok folyadék, könnyű ételek, stb.
3) Amit csinálni: 1-2 nap tv, hevenyészett heverészet, utána otthon piszmogás, sétálgatás, amíg jól esik.
A jelszó itt is a fokozatosság.
Az amerikai ajánlások szerintem túl szigorúak, nem gondolom, hogy érdemesebb a műtét után első héttől a teljes munkaidőt letöltve semmi érdemi munkát nem végezni három hónapig, mint négy hét pihenés után teljes értékűként dolgozni.
De, persze egyéni élethelyzet válogatja.
Remélem, kielégítő választ sikerült kreálnom.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Már túl régóta szenvedek 26 évesen ezzel a problémával.Csak mindig megfogadom hogy elmegyek a műtétre mikor beteg vagyok és mikor rendbe jövök akkor mindig elmarad.A legnagyobb problémám,a távolság mellett,hogy 1-2 hétre nem tudok kiállni a munkából.Egyszerűen nem működik. Tehát vagy várok míg munkanélküli leszek vagy szenvedek tovább.Az egész életemre nagyon negatív hatással van ez a "betegség".
A lényeg,hogy Ön foglalkozik a Longo műtéttel,bár egy másik orvost néztem ki Dr. Willner-Haring Péterert,(állítólag nagy tapasztalata van)de vele még nem beszéltem Ön meg szimpatikusnak tűnik.
Szóval kérem írja meg,hogy tudom felvenni Önnel a kapcsolatot.
Még egy kérdés felvetödött bennem,amire eddig még nem kaptam választ,hogy nem baj az ha akkor megyek el majd vizsgálatra ha rendbe jöttem és tünetmentes vagyok.Mivel így kizárt hogy autóba üljek több órát vezessek...

dr. Bánfalvi Péter írta...

Jelenleg nem tudom a műtétjét vállalni, aminek az az oka, hogy sebészeti osztályon főállásban már nem dolgozom, egynapos sebészeti licenszem meg májusban érik be.
Willner doktort szívből tudom Önnek ajánlani, ha Longo-műtétet tervez mindenképpen. De nem egészen értem e műtéthez való ragaszkodását. Állapotát nem, csak élethelyzetét részben ismerve lehet, hogy akár egy késő esti ambuláns kezeléssorozattal jobban járna. Persze a vizsgálat alapján lehet, hogy a Longo-műtét jelenti önnek a megfelelő megoldást. Túl sok a lehet, ezt így megmondani nem tudom.
A legkomfortosabb panaszmentesen orvoshoz menni, de kérdés, hogy mikor válik azzá. Egy hónap, egy év, vagy tíz. Az sem baj, ha a panaszos állapotot látja az orvos. Ha meg akar gyógyulni, egyszer bizonyosan útra kell kelni.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Mindent elolvastam és nagyon szimpatikusnak találom.
Az én problémám-(legalábbis tünetileg elötte nem éreztem semmit,és szülés után sem ami 6 éve történt)- 2008.novemberben kezdődött egy antibiotikum (Augmentin) szedése után.Ezt mandulagyulladás miatt szedtem be és utána kezdett a végbelem viszketni.Arra gyanakodtam hogy ezt a gyógyszer váltotta ki abbahagytam a szedést és vártam.Sajna utána is viszketett még egy darabig,és mostanra székelésnél olyan érzés mint egy késszúrás és egy pici vér is van a papíron.Egy bizonyos Mastu-s kenőccsel kentem be és egy -két napig kevésbé fájt az "eseménykor", de tegnap este megint így jártam(hogy fájt és vérezgetett). Mi a véleménye? (Persze vizsgálat nélkül lehetetlen eldönteni ezt magam is tudom)De mégis...
Ülőmunkám van.
Kérdezném még hogy,Bp-en esetleg nem tud valakit ajánlani? (nem mintha vonattal nem lehetne eljutni Fehérvárra de hátha:)

Köszönöm: Cecília

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cecilia!

Úgy gondolom, hogy az antibiotikum szedésétől -mivel a természetes bélflórát (a bélben található hasznos, jó bacikat) szinte teljesen kivégzi- teret nyert a gomba, mely túlszaporodva fertőzést okozott. A fertőzés a bőrt sérülékennyé tette, a későbbi panaszait nagy valószínűséggel ez okozza.
Jótanács: antibiotikum szedése közben mindenki szedjen probiotikumot (Protexin, Normaflore, stb., a joghurt kismiska), mely visszaállítja a természetes bélflórát, ezzel megelőzve a rossza bacik, gombák elszaporodását. Ez nem humbug.
Bp.-en végbéltáji bőrbajokra nyugodt szívvel dr. Csatár Évát ajánlanám. De egy candida szakrendelést keressen fel előtte (címet nem tudok).
Kívánok mielőbbi gyógyulást,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr.úr!

Köszönöm a választ.
A sorokat olvasva azonban mégis rávettem magam hogy, elmenjek a kerületi sebészetre.(Proktológus nem volt aznap )az orvos végbél repedést(fissura ani) állapított meg és Posterisán forte kenőcsöt írt fel ill.kamillás "törölgetést" ajánlott. De azt mondta,hogy "nem biztos hogy megúszom az ujjal való vizsgálatot ill.a tükrözést- de most nem végzi el mert tudja hogy jelen állapotban nagyon fájna.
(egy hét múlva rendelt vissza ami kedden 20-án telik le.)"Természetesen baromira félek a vizsgálat fájdalmasságától(már estét végig sírtam)ha egyáltalán sor kerül rá és nemtudom hogy fogok tudni kellőképp ellazulni. Intim torna esetleg segíthet ebben?
Várom válaszát: Cecília

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cecilia!

A torna jó, de sajnos szinte kizártnak tartom, hogy egy hét múlva, vagy akár 2-3 hét múlva is fájdalom nélkül lehetne végbéltükrőzést (anoscopia) végrehajtani Önnél, a tapasztalat ennek ellentmond. Általában 6 hét kell, mire falkaparás nélkül ez rendesen kivitelezhető (erről már írtam). Legtöbbször semmi sem indokolja szerintem a sürgősebb vizsgálatot, de akadhatnak speciális esetek...
Az ujjal való vizsgálat ellenben a 3. héten gond nélkül menni szokott, persze ez nagyban függ a vizsgálótól is. Csak azt tudom írni, tegyen belátása szerint.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Dr.úr!

Köszönöm ismét a választ.
Mostmár csak egy kérdésem lenne és sztem ez minden érintettet érdekel.

-Miért nem lehet pl.altatásban ezeket a vizsgálatokat elvégezni akkor biztos le van lazulva az ember végbele nem?

-vagy legalább fájdalomcsillapító beadása nem lehetséges vagy nem használ?

Köszi előre is a választ.Cecília

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cecilia!

Biztos van hely, ahol ezt altatásban csinálják, de én ilyenről nem tudok. Egy altatásnak persze szövődményei (veszélyei) is lehetnek, erre azért gondolnia kell. Altatás után a "megpiszkált" végbél igencsak fájdalmas lehet.
A tapasztalatom az, hogy akár igen erős -kábító- fájdalomcsillapító sem szokott ilyenkor segíteni.
Mielőbbi gyógyulást kívánok,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

45 éves férfibeteg vagyok, az átlagosnál is „orvoskerülőbb” beütéssel. Ülőmunkát végzek és a túl zsíros ételektől általában hasmenést kapok. 1999 óta vannak aranyeres panaszaim. Akkor anális fissura-ra gyanakodott a doki, de igazán nem tudott megvizsgálni. A kapott isosorbidos spray (Iso Mack) viszont használt akkor is, és azóta valamennyi esetben, amikor kiújult a dolog, azóta orvosnál nem jártam. Ez általában február-március táján történt évente egyszer, max. 4-6 hetes lefutással. Jellemzően 1 hetes síutazásokkor, (száj aftával együtt), előbb fájdalmas külső aranyeres csomó vérzés nélkül, majd később a vérzéses szakasz jött.
2008-ban sajnos elfogyott a spray, egyszerre több stresszes dolog is ért (munkahely, párkapcsolat, szülő betegsége, stb). Ezért vagy másért, de március után már aug-ban kiújultak a panaszaim és azóta nem tudok tartós javulást elérni. Október végén a körzeti orvosom Nitromint sprayt írt fel a régi helyett, amit már nem gyártanak, de hiába. A végigpróbált aranyeres gyógyszerek és hashajtók nem használtak. A vérzés néha ideálisnak mondott széklet mellett is előfordult, néha keményebb állag mellett sem. Most a spray mellett napi 2 Reparon kúpot használok lágyítóként és 10 perces forró ülőfürdőket veszek. A fájdalom a reggeli székeléskor a legerősebb, napközben kisebb, változó intenzitású, reggelre ált. megszűnik, és furcsa módon, a legtöbb fórumozótól eltérően üléskor enyhül, álláskor erősödik.
Kérdéseim: a síelésről végképp le kell-e mondanom, csak nálam okoz-e ilyen gondokat, lehet-e megelőző lépéseket tenni, pld valamilyen kenőccsel? A kapott Nitromint spray megfelelő-e, esetleg kapható-e helyette recept nélkül jobb szer? Repedés esetén a Reparon kúp ill. a fizikai aktivitás árt vagy használ? Tükrözéskor az eszköz nem okozza-e törvényszerűen a repedés kiújulását?

Válaszát előre is nagyon köszönöm
László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

A rossz hírem az, ahogy az Ön tapasztalata is bizonyítja, hogy a gyógyszeres kezelés átmenetileg tünetmentessé teszi a bajt, de meggyógyítani nem tudja. A sprézés nem igazán hatékony és korszerű módszer betegségére.
Speciális krém a végbélrepedésre, mely csak receptre kapható: a Rectogesic. A panaszokat megszűnteti, két hátránya van: drága, és erős fejfájást okoz.
A Reparon kúp valószínüleg teljesen felesleges, a tortúra is fájdalmas panaszok esetén. Az aktív mozgás jótékony, de a hidegen ülés (felvonó) a panaszokat előhozhatja.
A végbéltükrözés csak kóros állapotban szokott berepedést okozni, ezt el lehet kerülni.
Véleményem szerint, mivel az egész életvitelére kihat a betegség, talán mégis érdemes lenne olyan speciális szakember segítségét kérnie, aki járatos a végbélrepedés műtét nélküli gyógyításában, nem csak panaszmentesítésében a krémekkel. Az eredmény talán megérné...
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Válaszát nagyon köszönöm, igyekszem az abban foglaltak szerint tenni. Az Ön elveiben azt találom vonzónak, hogy a nem műtéti megoldást helyezi az első helyre. Az Ildikónál leírtak mutatják, hogy a pszihés tényezők milyen fontosak, valószínűleg az én esetemben is. Sok betegnek, nekem is zavaró, hogy ez a betegség a sebészethez tartozik, ami gyakorlatilag a műtétet jelent. („A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi.” Nálam ez két lágyéksérv műtétnél igazolódott is.) Itt Pécsett pld hiába találtam öt sebészeti rendelést is, kívülről lehetetlen megítélni, hol milyen megoldásokat preferálnak. Esetleg tudna valakit ajánlani? Első körben helyben próbálkoznék, bár lehet hogy végül nekem is utaznom kell.
Szívesen olvasnék egyszer bővebben a hasmenés és a betegség összefüggéseiről. Laikusként és érintettként utólag nézve két hibát is elkövettem évtizedeken át: a hasmenés elkerülésére a folyadékfogyasztást igyekeztem minimalizálni, ami szokássá vált. Étkezésekhez egyáltalán nem ittam semmit, közben is alig alig. A másik: később, az aranyeres panaszok megjelenése után a hasmenéses székletet nem tartottam problémának az aranyér szempontjából, hiszen a székrekedést kell elkerülni,a zsíros étel, a stressz vagy a hashajtó okozta híg állag miért is lenne gond, mi bajt okozhat?
Köszönettel: László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Attól tartok, nem tudok Önnek pécsi rendelést találni, a gyógyszereken és a műtéten kívül mást onnan nem hallottam.
A rendszeres hasmenés mindenképpen kivizsgáltatandó! Sokszor gyulladásos vastagbélbetegség áll hátterében, melyet kezelve csúnya szövődményeket lehet megelőzni. Tényleg.
Bármilyen gépet vesz az ember, a garancia csak rendeltetésszerű használat esetén érvényes. A végbél rendszeres extra használata (szorulás, hasmenés, stb.) is ugyanúgy a "garancia" elvesztésével járhat (végbélbetegséghez vezethet).
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! 27 éves, várandós kismama vagyok, jelenleg a 22. héten járok. 2002-ben aranyérműtéten estem át, sajnos a műtét után hamarosan kiújult az aranyerem, bár azóta problémát kevés esetben okozott, legalábbis eddig. Amikor férjemmel elhatároztuk, hogy kisbabát szeretnénk, jelentősen megváltoztattam az életmódomat, különös tekintettel a táplálkozásra. Szerencsére szorulásom ritkán van, de az aranyerem gyakran fáj, különösen székelés után. A kérdésem az lenne, hogy szüléskor szükség lesz-e emiatt császármetszésre vagy szülhetek-e simán? Bevallom őszintén, hogy az aranyerem miatt nagyon félek a sima szüléstől, viszont császármetszést nem szeretnék. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Aggódó kismama

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr !

Nagy figyelemmel olvasom válaszait. És laikusknént is sok igaszságot vélek felfedezni válaszaiban.
A problémám a következő. Szülés óta vannak aranyeres problémáim, hol erősebb, hol gyengébb. az utóbbi hónapokban nagyon kiújult az aranyerem. Rendszeresen rostokat,kefírt, széklet hígitó ételeket ettem, de nem sok eredménnyel. A székletem sem a kívánt állagú. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyon steresszes vagyok, mely hozzájárul jellenlegi állapotomhoz. A mai napon felkerestem Szombathelyen egy szakorvost. Megvizsgált és arról tájékoztatott, hogy a gyürűzés nem segíthet az aranyér nagysága miatt. Műtétet javasolt, altatással. Közölte, hogy lehet egy időre visszahúzódik, de műtét nélkül kiújul ismét.Az egyedüli megoldásként tehát a műtétet javasolja. Anoszkópia: tipusos helyeken belső noduszok, jobb oldalt elől cseresznyényi érzékeny külső nodus.Opus javasolt.

Szóval a dilemmám az hogy mindenképp a műtét a megoldás? A műtétől nagyon tartok, stresszes állapotomat ezáltal aranyeremet ez csak növeli.
Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelettel: Mária

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Aggódó Kismama!

Sajnos érdemi, felelősségteljes választ vizsgálat nélkül adni nem tudok. Három lehetséges kimenetele lehet a dolognak:
1) Ha annyira "brutál" a feneke -amit azért nem tartok valószínűnek-, megfontolandó a császármetszés. Erre van a legkisebb esély.
2) Szülhet természetes úton, némi komplikációval a szoptatás alatt. Ilyenkor speciális krémekkel javíthat a gondon szoptatás mellett is (Pilex, Motherlove).
3) Ritka, kivételes esetben előfordulhatnak kisebb műtéti beavatkozások helyi érzéstelenítésben a hetedik hónap környékén. (Előtte a baba fejlődése semmiképp ne szenvedjen kárt az alkalmazott szerektől, aminek azért amúgy is igen kis esélye lenne, utána meg nehogy beinduljanak az események.) Ettől azért lehetőség szerint mindenki ódzkodik, de szükség esetén volt már rá példa.
Mindenképpen javasolt a kismamatorna, a legkisebb kár a jól elsajátított nyomás, lazítás esetén lép fel, de ezt profi kell betanítsa.
Mutassa meg magát szakembernek, aki azért figyelembe veszi nem csak az aranyeres panaszok fokozódásával, hanem a császármetszés fokozott kockázatával járó veszélyeket is.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mária!

A külső aranyeret nem "érzéketlen" bél nyálkahártya, hanem bőr fedi. Ez meghatározza a kezelés mikéntjét is.
A belső aranyérnél alkalmazott módszerek (gyűrűzés, égetés, lekötés) ezért inkvizíciós kínzásnak bizonyulnának külső aranyér kezelése esetén.
A belső aranyerek kezelésénél (főleg gyűrűzés, lekötés, Longo-műtét után) egyes külső aranyerek hajlamosak visszahúzódni, de sok esetben ez valóban csak ideig-óráig(-évekig) okoz panaszmentességet.
Az Ön által vázolt képnél (belső aranyerek egy-két külsővel fűszerezve) a klasszikus műtét alternatív, ambuláns megoldása lehet bizonyos, válogatott esetekben a belső aranyerek darabonként történő gyűrűzése, majd szükség esetén a külső kimetszése, akár helyi érzéstelenítésben. Ez egy sokkal tovább (kb. 6-7 járóbeteg megjelenéssel számolva 2-3 hónapig) tartó folyamat (egy gyűrűnél több egyszerre történő felhelyezése szerintem nem túl emberbaráti), de tapasztalatom szerint sokkal kisebb megterheléssel jár, mivel ilyenkor a műtétkor csak egy töredék terület kell kimetszésre kerüljön.
De ez persze a betegség, a beteg állapotától, életvitelétől, céljaitól is függ.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Deryen írta...

Kedves Doktor Úr!
Engem jan.13.-án mütöttek külső s belső aranyérrel.A kérdésem a következő,hogy még mindig váladékozik s fáj is pláne ha törlöm .Normális ez? Köszönettel:Deryen

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Deryen!

Ha 2009-ben volt a műtétje, akkor igen. A műtéti területen hámhiány alakul ki. Amíg ez teljesen be nem sarjad, a váladékozás természetes. A fájdalom inzultus esetén még ilyenkor a dolog velejárója.
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
A második gyermekem születése után majdnem minden székelés után egy csepp vérzést tapasztaltam, nem tulajdonítottam neki jelentőséget, hiszen fájdalmam nem volt. Most, hogy harmadik gyermekemet várom, 26 hetes vagyok a panaszaim felerősödtek, fájdalom nélkül ugyan, de most már nem egy csepp, hanem mondhatni több vér ürült a széklettel. Megijedtem, és gyorsan az interneten keresgéltem, és igy találtam az Őn oldalára. A kérdés az lenne, hogy muszáj orvoshoz menjek? Vagy van valami hatásos szer orvos nélkül is? Vagy jobb, ha szülés előtt elmegyek, mert szülés után rosszabb lehet a helyzet? Mit tehetek, hogy megelőzzem a nagyobb bajt? Köszönettel Timi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Timi!

Nagyon szívesen segítenék, ha biztos diagnózist mondana, de sajnos többféle betegség okozhatja panaszát (külső-, belső aranyér, végbélrepedés), így látatlanban előző bejegyzésem "Itt jön a jó Biri néne..." szellemét követve vakon valószínüleg csak egy kevésbé hatékony javaslatot tudok tenni:
Kaphatóak várandós kismamáknál is használható készítmények (Pilex, Motherlove) aranyérre. Valószínüleg enyhítik panaszát, de az orvosi vizsgálatot természetesen nem javasolt mellőzni.
Mielőbbi jobbulást sok erőt a továbbiakhoz.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Az utóbbi néhány hétben székelés közben és után a végbélnél csípő, szúró (de teljesen elviselhető, tompa) fájdalmat érzek. Van, hogy ez csak percekig tart, de van, hogy akár órákig is. Minimális (papíron néhány csepp, nem minden alkalommal) vérzés is jelentkezett kezdetben, bár ezt most 2-3 hete már nem tapasztaltam. Mitől lehet ez?
Crohn-beteg vagyok (3 hónapja diagnosztizált), gasztroenterológiai kontroll tavasszal esedékes. Novemberi tükrözés során csak a terminalis ileumban volt mérsékelt gyulladás, colon, rectum teljesen ép volt.
Tulajdonképpen arra lennék kíváncsi (vagy inkább csak megnyugodni szeretnék), hogy az őszi (ezen területen) negatív tükrözés alapján kell-e arra számítanom, hogy a crohn-om szórakozik velem? Ha a fájdalom nem jeletős, szükséges-e szakorvoshoz fordulnom, vagy ráérek kivárni a hátralevő 1-1,5 hónapot a kezelőorvosommal való találkozásig? (ha kell, persze megyek soron kívül is, de ha nem sürgető, akkor ezért nem utazgatnék 100 km-t)
Válaszát nagyon köszönöm:
chysh

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves chysh!

Panaszai nem meggyőzően Crohn-betegségre utalnak. Kezdeti panaszát valószínüleg végbélrepedés okozta, ami valóban Crohn-tól is lehet. A tompa fájdalom / kellemetlen érzés viszont általában a végbél-záróizom görcsös szorításától szokott kialakulni, aminek kezelése teljesen független a gastrienterologiai betegségétől.
Ha állapota nem változik, érdemes vele foglalkozni, anélkül újra és újra fellángoló panaszokat, egyebekben szinte állandó kellemetlen, tompa alhasi nyomást okozhat.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

2007 őszén jártam Önnél és azt megelőzően 2004 tavaszán is voltam ugyanott a óbudai magánklinikán és mind a kétszer lézeres beavatkozással tüntették el a külső aranyeremet. Kb. 4 hét után be is gyógyult a seb. Azóta sok folyadékot iszom, és sok rostos ételt fogyasztok és sportolok is. Viszont kb. egy hónapja megint volt egy borsó nagyságú aranyerem és mivel jelenleg külföldön élek nem tudtam orvoshoz menni így venoruton kapszulát szedtem és egy kenőcsöt használtam (sajnos már nem emlékszem a nevére és kidobtam)és egy hét után magától éjszaka alvás közben kipukkant a dudor. Azóta nincs. Viszont 28 éves vagyok és nemsokára gyereket szeretnék és szeretném megelőzni, hogy ismét előjöjjön egy dudor. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen gyógyszert tud ajánlani ami megerősíti a vénáim falát? Olvastam valami béltisztító vagy a bélflórák egyensúlyát segítő kapszuláról is? Mit gondol ezekről? Érdemes ilyet szedni, segít megakadályozni a kiújulást? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Ida

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ida!

Ajánlom másik cikkemet és a benne foglaltak betartását (heparinos krém):

Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyérről

címűt.

A tapasztalatom az, hogy ezeket a csomókat megelőzni nem lehet. Van akinek a cipeléstől, akinek a székeléstől, az üléstől, tüsszentéstől (fekvéstől, lélegzéstől, szívdobogástól, stb. :)) jött ki. (Ajánlom, megelőzésként ássuk el magunkat.) Volt már betegem, aki masszívan szedett véralvadásgátlót, ő sem tudta megúszni a rögösödést, tehát a probléma máshol (is, akár több ezer helyen és módon) lehet a folyamatban. Belehalni szerencsére nem szokás, tudom, ez azért nem nagy vígasz.
Aki tud biztos módszert, kérem, írja meg!
A kérdés valószínüleg a probiotikumokról szólt, a mai életvitelünkben rendszeres (nem mindennapi, heti 1-2 fenntartó adagban) szedésüket én is javaslom, magamon is alkalmazom. Segít helyreállítani a természetestől merőben eltérő európai életvitelből adódóan kizökkent vastagbélflórát (a bacik fajtáinak és számbeli egyensúlyát).
Az Ön problémájára viszont nem valószínű, hogy gyógyírt jelent.
Válaszom remélem kielégítette, ha men nem is nyugtatta.

Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm válaszát.
Még egy kérdésem lenne: tudna név szerint ajánlani probiotikumot vagy teljesen mindegy milyet szedek? Csak nem szeretnék többet ártani mint használni.
Üdvözlettel: Ida

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ida!

Én személy szerint a Protexin Candid Plus-t használom és ajánlom, de más, hasonló termék is van a piacon. Javaslom, nézze meg, ha több fajta baci van benne, jobb, mint ha csak egy-kettő.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Gábor írta...

Tisztelt Doktor Úr!

25 éves férfi vagyok, napi 8 óra ülőmunkával.
Kb. 1 centis csomó jelent meg a végbélnyílásom mellett de kivül.

1-2 alkalommal már előfordult, hogy -az olvasottak alapján - "aranyeres véres volt a székletem". Gondoltam mielőtt személyesen alávetném magam egy vizsgálatnak próbát teszek egy Doxiproct kenőccsel. Kérdésem: Ez rossz döntés volt e részemről? Illetve ha használ a kenőcs akkor hány nap alatt kell változást tapasztalnom az előirás szerinti 2-3/nap kenegetés mellett?
Nem vérzik és nem is fáj, bár érezhető és zavaró, de nem fájdalmas alap helyzetben.
Köszönöm válaszát!
Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Panaszai sokrátűek, valószínüleg van belső aranyere, és most egy külső rögösödött aranyér jelent meg. Ajánlom a korábbi cikkemet:
"Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyérről"
A külső nagy valószínűséggel nagyrészt el fog múlni pár héten belül, a régebbi panaszai (belsők) miatt meg ajánlott a proktológiai vizsgálat.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Gábor írta...

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm gyors és én értelmezésemben kicsit megnyugtató válaszát. A cikkét/blogbejegyzését ismét elolvastam, rengeteg nagyon hasznos információt tartalmaz. Mindenképpen el akarok és fogok menni egy proktológiai vizsgálatra.

A fő kérdés az, hogy Ön szerint érdemesebb most a külső rög kialakulása után pár nappal erre időpontot kérnem vagy várjam meg annak visszahúzódását és utána menjek vizsgálatra? Orvosilag és a saját eü-i állapotom szempontjából melyik a kedvezőbb döntés?

Apropó: bár olvastam cikkében, hogy a kenőcsök inkább belső aranyér esetében hasznosak, ha a Doxiprocttal rendszeresen kenem a csomót napi kétszer az Ön szerint pozitiv hatással van rá, vagy irreveláns?

A rög visszahúzódása során feltételezem egy bőrlebeny fog a csomó helyén maradni, vagy ez vhogy megakadályozható, esetleg előfordulhat, hogy minden nyom nélkül visszahúzódik?
(ha nem: Mi az a kezelés/megoldás, amely hatására a legkevesebb nyoma marad ennek a csomónak?)

Mert bár jelenlegi állapotomban meg tudom oldani, hogy ne zavarjon "intim pillanatokban" de egy későbbi kapcsolatot nem feltétlen ezzel szeretne kezdeni az ember, hogy bemutassa a hölgynek a "szirmát" :) ,de gondolom ezt megérti.

Elnézését kérem, hogy ennyi kérdéssel traktálom Önt, de több órás internetes kutatás után az Ön hozzáállása fogott meg a legjobban, számomra ez a téma teljesen új és a későbbi mindenképpen szükséges vizsgálatommal is Önt szeretném felkeresni.

Köszönöm segítségét!
Gábor

Gábor írta...

irreveláns=irreleváns :)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

Ha a kezdeti szakasz után a külső, rögösödött aranyér lényegi problémát már nem okoz, érdemes megvárni a visszahúzódást, amíg már kisebb nem lesz.

A doxiproct használata a külső, lobmentes aranyérre teljesen irreakármicsoda :).

Hogy a rögösödés felszívódása után a bőrlebeny nyom nélkül visszahúzódik, életemben kétszer láttam ilyet. Nem hiszem, hogy Ön lenne a harmadik. Bármit is tesz, tapasztalatom szerint nem sok befolyása van már "szirom" alakulása felett :(.
Ha zavarja, a későbbiekben valóeltávolításával gyakorlatilag nyom nélkül szokott gyógyulni.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Január 19-i beírásom óta felmerült három további kérdés a végbélrepedés kezeléséről.
1.Amennyiben nem jár a széklet bekeményedésével, a napi rendszeresség helyett a két napi székelésre való átmeneti átállás segítheti-e a gyógyulást?
2.Mik a tapasztalatok a meleg gyógyvizes fürdők hatásával kapcsolatban, van-e kifejezett ellenjavallat erre?
3.Véletlenül olvastam valahol, hogy gyomor- és nyombélfekély esetén kifejezetten rostszegény diéta javasolt. Végbélrepedésnél, fekélynél a székrekedés elkerülésére pedig rostokban gazdag étrend a kívánatos. Csak nekem tűnik ellentmondásosnak ez, vagy ennyire különbözik a kétféle fekély természete?
Válaszát előre is köszönöm!
László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Kérdései:
1. A napi 2 székelésre való átállás talán segít a végbélrepedés gyógyulásában, de a különbség szerintem nem jelentős.
2. A meleg vizes fürdők lazitják az izomzatot, ezáltal enyhítik a panaszokat. A víz "gyógysága" ebben az esetben mellékes.
3. Gondolatmenete spekuláció, a gyomorban órákig marad a rost, ami fokozhatja a gyomorsav termelést, a végbélen meg csak áthalad, és a puhasága miatt javasolt a végbélrepedés esetén.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt dr.Úr!az a problémám,hogy a végbélnyílásom kicsit megrepedt.mikor észre vettem akkor fájt egy kicsit és a papír kicsit véres volt.de azóta ezek a problémák megszüntek,fürdés után megint elkezdett fájni,de nem nagyon csak egy kicsit.aranyerem még sosem volt és gondolom ez sem az.a nyílás körül van 1-2 vastagabb lila ér is,de nem fájnak.véralvadásgátlót szedek és 1 évig szedtem értágítót is.rendszeresen használok intimlemosót8lactacidfemina)és most még meleg kamillás vízbe is ülők.szerintem ezzel nem ártok.szeretném az Ön véleményét kikérni,hogy keressek-e fel szakorvost,vagy elég a seb gyógyulásához a mindennapi higénia.máskoris volt már ilyen és nem tudom,hogy mi okozza.válaszát köszönöm edit

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Edit!

Panaszai hátterében valószínüleg visszatérő végbélrepedés áll.
Amennyiben panaszai nem szűnnek meg, érdemes olyan szakembert felkeresni, aki a záróizom működési megbetegedéseit is orvosolni tudja műtét nélkül.
Az alapos higiénia nem szokott a bajon segíteni, a meleg ülőfürdő viszont lazítja az izmokat, így jó hatást kelt.
Többet erről a

http://www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedes.htm

oldalon olvashat.

Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

34 éves, kétgyermekes anyuka vagyok. Mindkét gyermekemet császárral szültem. A második terhességem utolsó 2 hetében egy dudor lett a végbelem záróizmán. A dudor kézzel visszanyomható volt a záróizmon belülre és tulajdonképpen fájdalommentes volt. A székletem mindig laza volt és mindennapos, így ki sem repedt a dudor. 2 hete volt a második császárom, ami után a dudor lelohadt és egy bőrlebeny maradt csak a helyén.
Aztán 5 napja Rota vírusfertőzést kaptam a nagyobbik fiamtól. A nagyon erős hasmenés következtében a dudor újból feltelt, sőt, most már nagyon keményre duzzadt, méretre mint egy mandaringerezd. Már nem nyomható vissza kézzel a záróizmon belülre. A sok törlésnek (első este rendes wc papírt használtam, csak másnap álltam át a nedves törlőkendőre) köszönhetően a dudor és az egész terület is nagyon érzékeny lett. Doxiproct krémmel kenem minden székelés után, este- reggel meg Mastu S kenőccsel. De így is borzasztóan fáj. Ülni is csak féloldalasan tudok.
Két napja már csak napi egyszer van székletem, az is laza még, ennek ellenére a dudor kezd kirepedni, vérezni. Ráadásul egyáltalán nem akar lelohadni.

Kérdésem, mit lehet tenni, hogy mielőbb lelohadjon? Továbbá, ha lelohadt, milyen eljárást ajánl a bőrlebeny eltávolítására? Ehhez tud-e ajánlani Budapesten szakembert, akit felkereshetek?
Mikor érdemes a szakemberhez elmennem, mikor már lelohadt a duzzanat?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Dóra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dóra!

Figyelmébe ajánlom másik cikkemet, a
Jön is, megy is, marad is, mi az? A külső, rögösödött aranyérről
címűt.
Szakembert Pesten sok helyen talál, lézert nem, de hagyományos vagy elektromos, ultrahangos késsel dolgozó helyeket javasolok.
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Adél írta...

Kedves Doktor Úr!

22 éves lány vagyok.
Az én problémám tulajdonéppen megegyezik a Gáboréval. 2 kis bőrlebenyem van, ami semmiféle problémát nem okoz, azon kívül, hogy néha kidörzsölődik. Az orvos doxiproct kenőcsöt javasolt, ami be is vált. Viszont esztétikailag, higiéniás szempontból rettentően zavar.
A kérdésem: Hogyan, milyen módszerrel lehet a lehető leghatékonyabban eltávolítattni?
A lézerről sok rosszat olvastam, mi más jöhet még szóba?
Várom válaszát, melyet előre is köszönök.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Adél!

A saját tapasztalatom és mások beszámolója alapján a rádiófrekvenciás kacsot javasolnám leginkább, nagyon szépen lehet vele dolgozni, a legkevesebb műtét utáni panaszt és gondot ezzel tapasztaltam. Hátránya, hogy magas ára miatt kevés proktológiai rendelésen érhető el.
A bőrfüggelékek esetében legkisebb testi megterhelést a helyi érzéstelenítés jelenti, egy injekció a célterületre, másra nem szokott szükség lenni. Lelkileg ugyan kicsit megterhelőbb (inkább előtte), de meglepően jól szokták tűrni, kevés kellemetlenséggel jár, az ember utána rögtön mobilis. Szinte mindenki utólag is ezt választaná.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Péter!

Visszatérő végbélrepedésem van, szerencsére enyhe fájdalommal.
Az zavar, hogy nem akar begyógyulni.
Olvastam a blogot, tudom: életmód váltás, táplálkozási szokásokon való változtatás, sok folyadék, sok mozgás kell.
És amint lehet: szakemberhez kell fordulni.
De addig is jó lenne valami kenőcs, ami jó erre. A legtöbb forumon semmi használható vény nélküli készítmény nincs ajánlva.
(Betadine, Bepanthen kivételével)
Nincs is, vagy felesleges?
Kérem ajánljon egy vény nélküli kenőcsöt végbélrepedésre!
Én a Bepanthen Plus krémet néztem ki magamnak, mert ebben van fertőtlenítő szer is - a hámosítón kívül. Ez megfelelő?
Köszönettel: Laci

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Egy évvel ezelőtt, lányom születése után jártam egy magánklinikára aranyérkezelésre, ahol 3 belső (?) aranyeret "csináltak meg" longo technikával (?) 2 hetente, ami után klasszisokkal jobban éreztem magam, semmi szövődmény, fájdalom nem volt, se aznap, se később.
Záróakkordként viszont kivágtak 2 külső nyúlványt (caruncula perianal) és egy 12 mm-es polipot is a végbelemből (?) (polipus ani,) ( sajnos, nem teljesen tudom, mi történt velem, mert a tájékoztatás nem volt éppen tökéletes). Ez után viszont a fájdalom elviselhetetlen volt, de mivel szoptattam, semmilyen fájdalomcsillapítót nem tudtam szedni, mindösszesen kétszer mertem bevenni az orvosom által ajánlott Cataflamot, amiről a gyerekorvos viszont letiltott. Az orvosom intimtornára küldött, amit el is kezdtem, de abbahagytam, mert csak fokozódtak a fájdalmaim.
Hónapom teltek el, a helyzet hol jobb, hol rosszabb volt, de a fájdalom nem múlt, míg fél év múlva visszamentem az orvosomhoz, aki szerint minden rendben van, a sebek gyógyultak, de a fájdalomért én vagyok a hibás, mert nem csinálom az intimtornát, nem tudok lazítani (szerinte nyugtatókat kellene szednem, de én alapvetően nyugodt ember vagyok, nála viszont valóban mindig idegesen viselkedtem, és ezen ő nem segített, csak rontott az arrogáns stílusával).
A műtét óta valóban nem tudom ellazítani magam alul, állandósult a görcsös szorítás, de nekem a műtét előtt ilyen problémám nem volt. Meggyőződésem szerint ez akkor alakult ki, amikor a szoptatás miatt a műtét utáni elviselhetetlen fájdalommal nem tudtam mit kezdeni, nem tudtam fájdalomcsillapítót szedni. Azóta, egy éve, mindennapos a fájdalom, bár enyhébb, de konkrétan a vágásnál én érzek sebet, és mintha azt csípné a széklet, úgy fáj. És stresszhelyzetben fokozódik a fájdalom, gondolom, a szorítás fokozódása miatt, ha viszont leülök, javul.
Szeretnék még egy gyereket, de ilyen fenékkel nem merek belevágni, a volt orvosomhoz nem szeretnék visszamenni, mert a stílusa nekem nem felelt meg, már csak ha rágondolok is, összeszorul a fenekem. Bejelentkeztem egy másik magánklinikára, de oda meg el sem merek menni, mert az interneten nagyon rosszakat olvastam róla, hentesnek, mászárosnak nevezik az orvost, aki csak műteni akar, a stílusa meg arrogáns. Tudna javasolni nekem Budapesten egy olyan orvost, aki megérti, hogy ha rám parancsol, hogy lazítsak, akkor nem tudok lazítani, csak ha türelmesen elmagyarázza nekem, mi miért történik? Az Ön stílusa nagyon szimpatikus, esetleg Önnek van Budapesten is rendelése? Valóban nyugtatókat kellene szednem? Mi az a módszer, amit írt Ön is, ami ezt a görcsös szorítást, és ezáltal feltehetőleg a fájdalmamat is megszűnteti?

Válaszát előre is nagyon köszönöm

"Lujza"

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Laci!

Tapasztalatom szerint a végbélrepedés (mivel véleményem szerint nem elsődlegesen a seb a betegség) hosszú távon krémmel -legyen az bármilyen is- csak kezelhető, de meg nem gyógyítható. (Ugyanez elmondható általában a sebet megszüntető műtétről is.) Van egy receptköteles krém, a Rectogesic, melyet speciálisan végbélrepedésre feljelsztettek ki, hátránya, hogy drága, és tapasztalatom szerint az erős fejfájás miatt sok beteg idő előtt felhagy a használatával.
Az Ön által kérdezett Bepanthen Plus szerintem némileg javít állapotán.
Tapasztalatom szerint legtöbbször csak speciális, orvos által vezetett rehabilitáció okoz megoldást, amely viszont csak kevés helyen elérhető.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lujza!

Kicsit helyesbíenem kell, a 2 hetenkénti kezelése valószínüleg gyűrűzés volt, nem körvarrógépes műtét (Longo).
Panasza, hogy egy végbélen történő beavatkozás után hosszan tartó, maradandó fájdalom keletkezik, teljesen tipikus, egy hüvelyi szülésbe ilyen görcsös medenceizomzattal valóban rizikós lenne belemenni, sokszor találkoztam (utólag) ilyen esetben problémával (elhúzódó vajúdás, nehéz kitolás, gátrepedés, végső esetben császármetszés). Ezen műtét nem segít, a fájdalmat fájdalomcsillapító (legyen akár kábító is) csak csökkenteni szokta.
Ha az érintett klinikán -ahol az általam képviselt szakmai elvekhez hasonlóan gyógyítanak (én is dolgoztam ott)- nem tudnak egy hullámhosszra hangolódni, sajnos csak magamat tudom ajánlani, esti időpontban Pestről annyi idő, mint nap közben Budára (40-50p), és általában 3 randi elégséges szokott lenni a teljes gyógyuláshoz (sokkal messzebbről is jöttek már - meggyógyultak).
Bp.-en, (Mo.-on) nem ismerek más helyet, ahol így belemennének ebbe a komplex problémába.
Ezt remélem nem veszi tolakodásnak, önreklámnak, -fényezésnek, eddig ezt igyekeztem elkerülni, de Önnél már tényleg csak ezt tudom jó szándékkal leírni.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát, közben magam is hasonló következtetésre jutottam, így már be is jelentkeztem a rendelésére.


"Lujza"

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lujza!

Várom szeretettel.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

Végbél repedés miatt írtam Önnek a múlt hónapban.
Azóta elmentem proktológushoz is aki továbbra is a Posterizan Forte nevű kenőccsel való kenegetést illetve rostos étrendet ajánlott. Akkor épp nem volt berepedve így meg is vizsgált ujjal. (nem fájt.)
majd visszarendelt egy hónappal későbbre ami mostanság telik le.
A kérdésem az lenne hogy ez a kenőcs elvileg szteroidot tartalmaz ez nem káros ennyi ideig kenni?
A többi beteg biztatására pedig: Mindenkinek ajánlom menjen el mielőbb orvoshoz megéri.
Nekem sokkal jobb lett az állapotom.

Köszönöm: Cecília

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cecília!

Ha nem fáj, nem vérzik, szerintem felesleges kenni, szteroidos krémmel pedig egy hónapig nem is ajánlott.
Szép napot,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném felkeresni személyesen a székesfehérvári magánrendelését. A kérdésem az lenne, hogy melyik napokon rendel ott? Köszönöm szépen!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedd, Csütörtök: 17-21.

Várom szeretettel.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Mindenekelőtt engedje meg, hogy meköszönjem Önnek ezt az igen hasznos fórumot, hiszen az érintett témakör igen kényes, kevés helyen lehet érdemi információt olvasni róla.
A gondom éppen az, hogy nincs elég információm ahhoz, hogy eldöntsem megműttessem-e az aranyeremet vagy sem. A furcsa pedig, legalábbis számora, hogy ebben az orvosom egyáltalán nem segített, rám bízta ennek eldöntését, mondván ez nem egy halálos betegség és ő nem tudhatja, hogy nekem ez milyen kényelmetlenséget okoz.
2005-ben állapították meg először az aranyerességet, II. fokúként határozták meg. Akkor fájt, vérzett és "kint volt". Azóta ilyen problémáim nincsenek (talán vmi kúpot kaphattam akkor)viszont kétszer előfordult, hogy nagyon erősen vérzett. Most utóbb is emiatt mentem el orvoshoz, amikor megállapították, hogy III. fokú és ekkor mondták azt, hogy döntsem el, hogy megműttetem-e. Lézeres műtétet csinálnának. Hiába próbáltam megtudni az orvostól minél több infót, hogy legyen mi alapján döntenem, de semmi érdemit nem kaptam.
Ön tud ebben segíteni? Mennyire fontos a műtét? Mi lehet abból, ha nem műttetem meg? Még nem szültem, de aktuális a családalapítás.

Előre is köszönöm Önnek!

Üdvözlettel: Katalin

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Katalin!

Először is hadd kérjem meg, hogy lehetőleg ne lézeres műtétet válasszon! Az okot fentebbi megjegyzésekben olvashatja.
Másodszor, az aranyér hosszú távon nem szokott meggyógyulni, ugyebár a dolgok maguktól általában rossz irányba tartanak. Problémája szerintem mindenképpen beavatkozást igényel, nem tudom, annak idején miért nem jött szóba az ambuláns kezelés, mellyel kevés mellékhatással már rég el is felejthette volna a gondot.
Még most, a jelenlegi állapotában sem mondanék le erről, sokkal kisebb megterheléssel jár, mint a műtét. Persze minél előrehaladottabb az állapot, az esély a teljes gyógyulásra egyre csökken, ez igaz az ambuláns, gyűrűs kezelésre is. De sok előrehaladott, III. fukú aranyeret is meg lehet gyógyítani ilyen módon. Többett erről oldalamon, a www.aranyeresseg.hu-n olvashat.
Tehát összegezve, többféle megoldás létezik (a mindenképpen kezelendő) problémájára, én a legkevesebb gondot okozó ambuláns kezelést részesítem előnyben, de a megoldás minden esetben egyéni mérlegelés eredménye. A lézeres műtétet semmiképp nem ajánlom.
Remélem segítettem,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Már 2000-ben és 2004-ben is proctológia szakrendelésen megállapított végbélrepedésem volt.Sorbonitos kup használata után problémám rendeződött. Több alkalommal, de mindig ősszel ujra visszatért az égető csipős érzés, de soha nem járt vérzéssel, felirattam a kupott,és ujra tünetmentes lettem. Tavaly október óta ismét csipős, égő, erős fájdalommal, vérzés nélkül, ujra elmentem az orvoshoz. Nitromintes kup háromszor ismételve, Doxiproct krém (amit sajnos nem birtam használni)Detralex tabletta, kamillás ülőfürdő,HemoClin gél használata, és nem mulik el a fájdalom. 1-2 napig teljesen tünetmentes, aztán kezdődik ujra a fájdalom. Ez év január 6-án voltam végbéltükrözésen, eredménye tu.nem látható, 12 óránál fájdalmas mély fissura.Az orvos azt mondta, amennyiben nem mulik el "mütét".Nemtudom eldönteni mit csináljak, vállaljam-e a mütétet, a gyógyulást akadályozhatja-e egyéb betegség (pl.vastagbéldaganat)? Sajnos az ország másik szögletében lakom, nagyon messze az Ön rendelőjéhez. Tudna-e ajánlani Szabolcs, vagy Hajdu megyében megbizható korrekt orvost. Üdvözlettel: Ildikó

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ildikó!

Egyéb betegségek szűrésére (esetleg vastagbélgyulladás) keressen fel gasztroenterológust!
Panaszai és a tartós gyógyulásra elmaradása sajnos teljesen tipikusak. Tudom, hogy megoldást szeretne kapni tőlem, de sajnos névvel nem tudok Önnek szolgálni.
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Már egy jó pár éve rendelkezem aranyérrel. Eleinte nem nagyon zavart mert hiába volt nagyobb a mérete nem voltak különösebb tüneteim, aztán kb 1,5 éve rendszeres elkezdett vérezni is a széklettel együtt(valaogy minden alkalommal mikor ez következett éreztem a hasamon,h éppen vérzéses széklet ürítés lesz). Amikor éppen orvosnál voltam akkorcsak belsőt láttak de olyan apró volt,h nem tartották lényegesnek. Esetleg összefüggésben lehet ez bármi féle gyomor, hasi vagy bél bajjal, esetleg rákkal?Ha igen akkor milyen vizsgálatokra érdemes beutalót kérnem és kiket tudna ajánlani Budapesten vagy Pest megyében.
Előre is köszönöm a segítséget.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves névtelen!

Panaszai hátterében könnyen állhat a vastagbélgyulladás egy fajtája (diverticulitis) is. Mindenképpen keressen fel gasztroenterológust, aki a belekkel fogalkozik (vastagbél-, gyomortükrözést is ő csinál), beutalót kap a háziorvosától.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

László írta...

Kedves Doktor úr! 24 éves fiatalember vagyok, és sajnos 2006 óta szenvedek aranyeres tünetektől, mégha "csak" időszakosan is. 2006 nyarán mentem el először proktológushoz aki a végbéltükrözést követően gyűrűs kezelésnek vetett alá, ami után meggyógyultam. Ugyanakkor 2008 nyár elejétől fogva ismét előjöttek panaszaim egy keményebb székelés után, vérzés és a fájdalom állandósult. Míg az első kezelésem alatt nem fájt a wc-re járás, most sajnos nagyon, és érdekelne hogy ezen hogyan tudnék segíteni. 2008 szeptemberében vettem a bátorságot ismét elmenni orvoshoz, tudtam mire számíthatok de már a legelső szimpla vizsgálat is borzalmas volt, pedit már "rutinosnak" mondhattam magam, így nem is nagyon szorongtam pedig nem életem legszebb emlékei között szerepel a proktológia :). A rá egy hétre történő végbéltükrözés ugyan rövid, de annál borzalmasabb volt. Egy hónapot adott a doktor úr (Dr. Hornok László, aki mindíg nagyon szimpatikus és türelmes volt, csak ajánlani tudom mindenkinek), aki azt mondta hogy ez semmiképp sem maradhat így, és lehet hogy műtétre lesz szükség. Visszamentem egy hónap múlva de helyettesítés volt, de én ragaszkodtam a doktor úrhoz! Sajnos azóta is halogatom a további látogatást, egyszerűen alíg van bátorságom, azok után hogy tudom mennyire fájdalmas lesz. Kérdésem az lenne hogy ennyi idő után (ez hat hónap kihagyás) lehetséges az hogy ismét végbéltükrözéshez folyamodik? Vagy elegendő az ő általa megírt ambuláns lap? Engedje meg hogy leírjam mi állt az ambuláns lapon: "státusz: 20cm-ig vizsgálva belső I-II. fokú aranyeres törzsek,mk. komissurában érzékeny fissura. Ép nyálkahártya. Vérzésre utaló jel nincs. Diagnózisok: lokalis kezelés, kontroll egy hónap múlva 10.hó 8-án
Köszönöm szépen hogy végigolvasta bejegyzésemet, türelmetlenül várom válaszát!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Panaszai hátterében jelenleg nem az aranyérbetegség, hanem végbélrepedés áll. Ez egy teljesen más probléma, az aranyér ellenes dolgok nem igazán hatásosak ilyenkor.
Véleményem és kezelési stratégiám ebben az esetben lényegében tér el a nagy többségtől, hiszen a repedéssel szenvedők döntő többségét meg lehet gyógyítani műtét nélkül, sőt, tapasztalatom szerint a műtét sok esetben nem is oldja meg véglegesen a problémát.
Az Ön esetében úgy gondolom, ha a panaszai nem változtak, felesleges a tükrözés.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

László írta...

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen gyors válaszát, viszont mai napig abban a tudatban éltem hogy nekem aranyerem van, ez lehet hogy az én hibám hogy nem jól értelmeztem amit nekem a proctológus mondott, illetve a diagnózisban szerepel hogy "I-II fokú aranyeres törzsek". Ez azt jelenti hogy nekem végbélrepedésem és aranyerem is van egyszerre? Hogy a kemény széklet (ami ellen rendszeresen kűzdök de ritkább wc-re járásommal nehezen boldogulok ellene) előhozta a 2006-ban meggyógyított aranyeret és mellé végbélrepedést is okozott? Valamint kérdésem lenne még, ami nekem nem tiszta és nehezen találok információt erről, hogy a végbélrepedést hogyan kezeli szakorvos, és ezellen itthon én mit tehetek, legalább hogy a székelést megkönnyítsem (azon kívül hogy rostban gazdag ételeket fogyasszak, 2-3 liter vizet megigyak, valamint sok gyümölcsöt egyek, mert ezekre nagyon próbálok odafigyelni, és kiskorom óta nem is szeretem a nehéz ételeket, törekszem a minél egyszerűbb ételek fogyasztására)??
Továbbá fontolgatom hogy ellátogassak a Doktor Úrhoz, mert nagyon szimpatikusnak tűnik, ami a beteg szempontjából (az enyémből biztosan) a legfontosabb dolog!
Várom a válaszát!

Tisztelettel;
László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

A lelet annyit jelent, hogy vannak aranyerei, de panaszt a kezelés óta nem okoztak, kezelni véleményem szerint ezeket most nem szabad, mert a végbélrepedést a fájdalom miatt reflexes úton fokozzák (kicsit bonyolult, de így van).
A panaszait a végbélrepedés okozza, aminél a záróizom lazítása az elsődleges. Ezt speciális gyakorlatokkal érheti el, de jelenleg a székeléskor való odafigyeléssel, lazítással tud jobbítani.
Üdv.

dr. Bánfalvi Péter

László írta...

Kedves Doktor Úr!Tudna nekem bővebb információt adni ezekről a speciális gyakorlatokról?Amennyiben tud erről bővebb leírást mutatni az interneten vagy bárhol, azt nagyon megköszönném, szeretnék jobban rálátni erre a témára és mielőbb meggyógyulni, ezért minden érdekel ezzel kapcsolatban!
Köszönöm eddigi válaszait is!

Tisztelettel;
László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Nem tudok, de -kérem ne vegye sértésnek- nem is szeretnék olyan útmutatót adni, mely szakember ellenőrzése nélkül, ha rosszul gyakorolja az ember, nagyobb kárt tehet a rossz begyakorlása által.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

László írta...

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen az eddigi válaszait, Önnek köszönhetően máris okosabb lettem a témában, és jobban is érzem magam legalább lelkiekben.

Tisztelettel;

László

Tóth Árpád írta...

Tisztelt Doktor Úr!

32 éves férfi vagyok, ülőmunkát végzek, mostanában próbálok a rendszeres mozgásra figyelmet fordítani. Kb. 4-5 napja jelentkeztek (ahogy utána olvastam sokfelé) "aranyérszerű" tüneteim: minimális vér a wc-papíron, égető, viszkető érzés a végbélben/táján. A kérdésem az lenne, h. kezdjek-e valamilyen recept nélkül kapható készítménnyel "öngyógyításba", vagy menjek el már most proctologushoz, amiket olvastam, azokhoz képest még enyhék a tüneteim. Ön mit javasol?

Üdvözlettel,
Árpád

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Árpád!

Panaszai alapján leginkább a Mastu kúpot ajánlanám. A későbbiekben, nem a távoli jövőben panasz esetén érdemes lesz egy proktológiai vizsgálatra elmennie, ha kezelés kell, hamarabb jobb hatásfokú a gyógyítás.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Kb. 2 hete észrevettem magamon, hogy kellemetlen érzést okoz a székelés! Megvizsgálva magam, 2 pici szemölcs - szerű kis kinövést vettem ott észre. Nem vérzik, nem váladékozik, és ez a kellemetlen érzés is csak székeléskor jelentkezik! Házi úton esetleg orvosolható? (Olvastam a cikkét, hogy nem ciki ezzel orvoshoz fordulni, de valahogy ha lehet, mégis elkerülném...) Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Timi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Timi!

Túl sok minden állhat a dolog (lehet semmiség, lehet komolyabb) hátterében, hogy erre érdemi választ adhassak.
Keressen fel szakembert (sebészt-proktológust).
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Tóth Árpád írta...

Tisztelt Doktor Úr,

Az ajánlott Mastu kúp maximálisan bevált, tünetmentes lettem.

Köszönöm hasznos tanácsát,

Üdvözlettel,
Tóth Árpád

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr! 2007 decemberében csomót tapintottam a végbél nyílásomon és véres volt a székletem fájdalmam is volt. Elmentem egy végbélsebészhez akkor azt mondta hogy fissurám van, és II fokú belső csomók. Végbélkúpot és kenőcsöt kaptam.Akkor meggyógyult. Nem tartott sokáig az örömöm mert rá 2-hónapra újból elő jöttek a panaszaim csak sokkal erősebb fájdalmam volt.Csináltak egy végbél tükrözést 25cm-ig negatív volt. közölték velem hogy gyűrűzést kel csinálni mert 3 belső aranyerem van. Túl is estem rajta. Közölték velem hogy a berepedésem és a külső aranyerem is meg fog gyógyulni.Hát nem így történt Azóta is folyamatosan járok mert berepedéseim vannak,ráadásul székelésnél kijön egy bab nagyságú gondolom én aranyér,ami fáj és vérzéssel szokót társulni.Ez az aranyér órákat kínoz de mire elmegyek az orvoshoz addigra vissza megy és közlik velem hogy nincs is aranyerem. és ez így is ment 2009 április 12.-ig mert akkor székeléskor 2lóbab nagyságú aranyér jött ki ami hatalmas fájdalommal járt.Szerencsére rendelt az orvos közölte velem hogy 9-óra irányában kezdődő thrombiusom van. Kaptam rá detralex-etmeg végbélkúpot. Ettől vissza ment már aznap. vissza kelet mennem rá 5- napra és kérdezték hogy mikor műtőtek meg mondtam hogy semmikor közölte hogy van egy hatalmas sebem erre jobban megvizsgált és már adták is a helyi érzéstelenítést mert valamit le kellet szedni. le írnám hogy a papírra szó szerint mit írtak mert engem nem világosítottak fel (fissura fölött papillát,az előőrscsomot excindáljuk) Azt szeretném megkérdezni hogy ez mit jelent? A másik nagy kérdésem hogy székelésnél ugyan úgy ki jön az aranyerem de pár óra kínzás után és persze a kúpok hatására vissza megy . csak akkor műtenek aranyeret ha az teljesen kint van, ezt azért kérdezem mert nekem vissza megy főleg amikor kúpot használok de minden nap már nem használatom. És még egy kérdésem lenne hogy hány évig jó a végbél tükrözés eredménye.Előre is köszönöm hogy időt szánt rám. Várom válaszát. Üdvözlettel:Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

A végbélrepedés sebe folyamatos gyulladásban tartja a környezetét, ezért a külső és belső végén kinövések alakulnak ki. Ezeket távolították el, erről szól a papír.
A műtét javallata a látott kép, a beteg panaszai és kérésének együttes, egyéni mérlegelésének eredménye, hiszen soha nem az aranyereket gyógyítjuk, hanem a beteget.
A végbéltükrözés eredménye (ez a 25 cm-es dolog) általában 3-5 évig érvényes.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Árpád!

Nagyon szívesen, ha a gondok visszatérnek, egy proktológiai szakvizsgálat azért kijár.
Szép napot!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát! Ha lehetséges szeretnék még kérdéseket feltenni! Szeretném megkérdezni hogy a Detralexet meddig lehet szedni? Én 10 napig 3*1-et szedtem és 5 napig 2*1-et. Ezt írták fel. Szedhetem-e még vagy más adagban kell-e szedni? a másik kérdésem hogy 1 hete volt a műtétem és a székelésnél kiugrik egy babszem nagyságú csomó. Ezt elmúlhat ha a berepedésem meggyógyul? Rendezett a székletem Levolak szirupot, búzakorpa tablettát és magát a búzakorpát fogyasztom joghurttal. De attól félek ha a Kupokat abba hagyom akkor a vissza térnek a problémáim. Legalábbis eddig mindig ezt történt velem. Igaz, akkor ennyire nem tudtam a székletemet beállítani. A véleményét is ki szeretném kérni a Botax injekcióról, mert azt mondta a sebész, hogy mivel már sokszor volt berepedésem és ha ez is újból bereped akkor ezzel kell kezelni. Megmondom őszintén stressz oldón élek már már 1 kicsit belefáradtam a fájdalmakba is és a sok vizsgálatba. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel Andrea.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

A Detralex-et lehet szedni egy életen át. Jó szer, hat, míg szedi az ember, de igen drága. Ha az aranyere rendben, és csak a végbélrepedése van, kb. egy hónap után már nincs hatása.
A kiugró csomóval kapcsolatban nem tudok mit mondani, több dolog lehetséges, bárnit írok róla, az csak spekuláció.
A botox eléggé hatékony, hátránya a magas ár, és a kb. fél éves hatástartam, utána panasz esetén ismételni kell a kezelést. Örök dilemma, hogy mekkora hatást fejt ki egy dózis, ha keveset, nem hatékony, ha sokat, tartási gondot okozhat.
Van egyéb, szerintem igen hatékony, de alig ismert módszer, mely hatásmechanizmusában a Botox-éra hasonlatos. Nem akarok önreklámot csinálni, de azt hiszem, bűn lenne nem leírni, hogy végbélrepedésből ki lehet lábalni műtét, Botox, akár még gyógyszerek nélkül is (nekem így sikerült). Nagyon sok beteg teszi ezt most is, egyfajta gyógytornával, vagy speciális intimtornával, nevezzük akárhogy.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen válaszát! Azt szeretném kérdezni hogy igaz nem a doktor úr műtőt ,de szeretnék önhöz elmenni vizsgálatra. Vagyis ez a vizsgálat a műtét utáni kontroll vizsgálat lenne, de sajnos nem merek vissza menni ahhoz aki csinálta. Üdvözlettel Andrea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Andrea!

Sajnálom a dolgot (mármint hogy elment a bizalom), de természetesen szívesen látom.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Ur!
Vegbelrepedessel kuzdok evek ota, sokszor jartam mar proktologusnal, kaptam kupot, ettol mindig jobban leszek, aztan ismet elojon a problema, hol jobban, hol elviselhetobben. A repedeseim mindig meggyogyultak, de ujak jonnek ki.
Itt az oldalan olvastam a gyogytornarol, tud-e esetleg Bp-en ajanlani valakit, aki ismeri ezt a modszert es segit elsajatitani.
Ha jol tudom a vegbelben 2 zaroizom mukodik es ebbol csak a kulsot tudjuk akaratlagosan szabalyozni, hogyan segit a belso ellazitasaban a torna?
"Normails"-e ilyen betegsegben, hogy regebben egyaltalan nem verzett a repedes, most viszont minden kirepedesnel verzik, eleg erosen?
A kinoveseket muszaj idovel eltavolitani?
Valaszat elore is koszonom
Melinda

dr. Bánfalvi Péter írta...

Tisztelt Melinda!

Igen jólértesült a témában.
Állapota, kórlefolyása sajnos teljesen tipikus, tapasztalatom szerint ezzel a módszerrel gyógyítható a probléma.
Budapesten az Óbudai Egészség Centrumban csinálnak hasonlót.
Részben az akaratlagos, a külső záróizom szabályozza a belső, akaratlagosan nem mozgatható záróizom feszességét-lazaságát, a botox, és a torna is így működik.
A vérzés a dolog előrehaladását jelzi, azt, hogy nem jó irányba halad.
A kinövést nem muszáj eltávolítani, javasolt, ha magában okoz gondot.
Kitartás.

dr. Bánfalvi Péter

Zsolt írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Régóta küzdök aranyér problémával, míg legutóbb rászántam magam egy orvosi vizsgálatra. Eredménye az alábbi lett:

Anoscopia: az analis csatorna nyh-ja körkörösen gyulladt, valamennyi sectorban II. f. gyulladt nodusok, melyek között a nyh csíkosan erodált.
Betegség: Fissura ani Nodi haemorrh. ext. gr II.

Szeretném megkérdezni a Doktor urat, hogy ilyen eredményekkel javasolt-e gyógyfürdőbe menni. Jelenleg jól érzem magam, de nem szeretném ha a meleg termálvíz miatt problémám lenne. Lehetséges ez?

Köszönettel: Zsolt

Odi írta...

Tisztelt Doktor Úr!!

Jelenleg 20 éves vagyok de kb 4 éve van aranyerem. Eddig nem mertem mit csinálni nem zavar néha fáj de nem foglalkozok vele. Most hogy elolvastam ezt a blogot ez ad annyi erőt h elmenjek orvoshoz vele. Lenne 1 kérdésem. Akinek ilyen régóta van (meg ilyen fiatalon) azt műteni kell?? vagy esetleg elég a kenőcs/kúpos megoldás? Tudom h ezt így látatlanba nem lehet megállapítási de biztos van valami tapasztalat h akinek sok éve van azzal mit szoktak csinálni.
Üdvözlettel: Odi

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsolt!

A látottak leírása és a diagnózis nem egyezik. A betegsége nem külső, hanem belső aranyér és nem végbélrepedés, "csak" gyulladásos "felmaródás".
Gyulladt, aranyeres végbélre nem ajánlanám sem a meleg, sem a kódokozóktól hemzsegő termálvizet, mert a panaszait, a betegséget az Ön esetében fokozhatja.
Gyógyíttassa meg magát előtte inkább szakemberrel.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Odi!

A panaszok fennálltának hossza sokszor nem függ a talált képpel, azaz hosszú ideje panaszokkal küszködőknek is lehet "csak" kezdődő aranyere. Persze, ha aranyere, és nem más végbélbetegsége van egyáltalán (nem elriasztásképp írom ezt, nem daganatra gondolok).
Ha így tudnám, hogy mi baja, és magával mi fog történni, meg is tudnám a képernyőn keresztül gyógyítani :).
"Csak nézze a fekete pontot!"
( . )
De az egy más "tudomány".
Ja, és ne spekuláljon, ezzel nem megy semmire. Just do it! Mármint menjen el szakemberhez!
Sok sikert!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Miután megszültem első gyermekem (10 éve) aranyér problémám volt, mely egy sárgás-barna dobozú "aranyér elleni kenőcs" (márkája nincs, legalábbis nem tudok róla) használata után teljesen megszűnt. Az elmúlt 10 évben kb. kétszer használtam ezt a krémet, amikor éreztem, hogy kissé fáj a székletürítés, bekentem, 2 nap múlva semmi panaszom nem volt.
Kb. egy hónapja újra érezni kezdtem a tüneteket, melyek abszolút kibírhatóak voltak, sajnos az említett krémet nem kaptam meg sehol, így Mastu kenőcsöt használtam, ami igaz, hogy enyhített a "fájdalmom", ami hangsúlyozom, hogy nem kibírhatatlan, inkább kellemetlen, de el nem mulasztotta, sőt pár nappal később a végbélnyílás felett kívül a bőrömön repedést észleltem, ami megmondom őszintén sokkal kellemetlenebb, mint a végbélnyílásnál lévő székletürítéssel járó fájdalom. A fájdalom mellett talán lényeges információ az is, hogy nagyon viszket!
Próbáltam eygszerű zsíros krémet (Niveát) használni, majd Neogranormont, arra gondolván, hogy kiszáradt a bőröm, és az okozza a fájdalmat, de sajnos egyik sem segített. Kénytelen vagyok belátni, hogy komolyabb a baj, de nagyon félek a vizsgálattól. Annyit még mindenképpen szeretnék megemlíteni, hogy a végbélnyílás "bejáratánál" van egy pici dudorom, ami nem fájdalmas érintésre, nem piros, nem duzzadt, de gondolom, ez az aranyér.
Tudom, hogy a diagnózishoz vizsgálat szükséges, de a panaszok alapján Ön mire gondol?
Ön szerint az én esetemben szükség lenne végbéltükrözésre?
Előre is nagyon köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Nikolett

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Nikolett!

Panaszai alapján inkább végbélrepedésre gondolok, de lehet, hogy valamilyen fertőzés okoz Önnek panaszokat.
A kezelésre ezért nem tudok mit mondani, más kell erre, más arra.
A tükrözés is a látott kép függvényében szükséges az első alkalommal.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves doktor úr!

Már írtam Önnek korábban hogy végbélrepedésem van, és voltam is proktológusnál akkor.(idén januárban történt mindez.)
Sajnos most hétvégén újra elkezdett vérezgetni a fenekem székeléskor.
(Pedig azt gondoltam elfelejthetem végre az egészet:)
Dr.Csatár Évát javasolná ennek a problémának megoldásához?

Köszönöm: Cecília

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Cecília!

A doktornővel különböző módszert alkalmazunk, de minden szempontból tudom Önnek ajánlani.
Mielőbbi gyógyulást!

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktorúr!

Már néhány hónapja szenvedek valamivel, amit nem tudom mi lehet, és szerintem az orvosok, akiknél jártam, sem tudják. A problémám, hogy székelésnél, ha már egy kicsit is vastagabb a székletem, akkor fáj közben, szúr, meg utána ég. Eddig az orvosok mondták, hogy csináljak intim tornát (hogy hogy kell jól csinálni, egyik sem volt képes elmondani, mindegyik csak gyorsan elzavart, és a következő beteget hívta), mindenesetre én mindig próbálom ellazítani a záróizmot, ennek ellenére ha kicsit vastagabb a széklet, azt érzem, hogy mintha nem bírna tágulni a nyílás, és persze a szúró fájdalmat érzem. Egyébként a székletem már 3 hónapja beállítottam, nem kemény, és minden reggel mindenféle erőlködés nélkül jön. De az is érdekes, hogy ha vékony a székletem, és mindenféle fájdalom nélkül kijön, akkor is estére a nyílásnál érzékeny a bőr. Már úgy bánok a végbélnyílásommal, mint a hímestojással, nem használok WC papírt sem.
A legutóbbi proktológus orvos, akit ahogy itt a blogban néztem, sokszor ajánlani is szokott itt Bp-en, megvizsgált 2-3 hete, és semmilyen szervi bajt nem talált, nincs aranyerem, semmit nem látott a tükrözésnél. Azt mondta, semmit nem kell csinálni, nem kell kenni, nincs bajom. Mondjuk már itthon, mikor megnéztem az ampuláns papírt, azt olvastam rajta diagnózinak, hogy: Disfunctio mm.ani.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent? Illetve, hogy mitől lehet ilyen érzékeny a bőr a végbélnyílásnál, illetve miért nem képes tágulni a végbélnyílás, hiába lazítom?
Már nagyon megkeseríti ez az egész az életem, nem tudom lehet-e ezen segíteni.
Üdv: Gábor

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Gábor!

A diagnozis (végbélrepedés, a végbélizmok rossz működése) tulajdonképpen egy tőről ered, az intimtorna rendben is lenne, de az Ön esetében (sokakéhoz hasonlóan) az a gond, hogy ha 2-3 perc alatt be lehetne tanítani, akkor nem is lenne szükség rá.
Tehát gondos, alapos megértetés, betanítás szükséges, a panaszokat tapasztalatom szerint majd minden esetben megszűnteti.
Az, hogy lazítani próbál, még nem egyenlő a lazítással, ha úgy is szeretné érezni. Ezt meg kell tanulni, ami nem egy-két nap alatt megy.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Évek óta küzdök végbélproblémákkal. Van 1-2 külső aranyerem és valószínűleg egy repedésem. Annyi rosszat hallottam már ebben a témában, hogy eddig csak a háziorvos kezelt, szakember nem látta. Ekkor találtam az Ön honlapjára és el is döntöttem, hogy felkeresem. A problémám csupán az, hogy több mint 100km-re lakom Székesfehérvártól és csak busszal vagy vonattal tudnék odamenni ráadásul átszállással. A kérdésem az lenne; az esetleges kezelések után problémás lehet a több órás utazás? Tudom, így vizsgálat nélkül nehéz válaszolni, de ha eleve kizárt a kezelések után ilyen hosszadalmas utazás akkor más lehetőségek után nézek.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves druszám (végre egy Péter)!

A jó hírem az, hogy a "kezelések" végbélrepedés esetén egyáltalán nem fájdalmasak. (Isten bizony!) A vizsgálat kissé kellemetlen persze, de semmi brutális nem történik. (A betegek mondják.) A nagy többség 1-2 kontroll (3-6 hét) után meggyógyul.
Várom rendelésemen,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Köszönöm szépen gyors válaszát! Fel fogom keresni.

Tisztelettel: Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Szoptatás alatt szedhető-e a Detralex tabletta. Akinél jartam orvos nem tudta, a patikában azt mondták, hogy a tájékoztatató szerint nem. Ha nem, akkor mit lehet helyette, Venoruton kapszula szedhető?
A leletemem ez áll: mellső commisuranál thrombotizalt nodus. Ön mit javasol rá?
Valóban műteni kell az ilyen aranyeret? A doki szerint, ha összemegy ki kéne vágni. Szoptatás mellett lehet érzéstelenítőt kapni?
Válaszát előre is köszönöm
Egy Kismama

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

A Detralex egyetlen ellenjavallata a szoptatás. Ha külső, rögösödött aranyere van (erről egy korábbi írásom szól, olvassa el, ha még nem tette volna!), és nagyobb panaszokat (váladékozás, begyulladás, fájdalom) nem okoz, szépen visszahúzódik, és csak egy kis bőrmütyür marad a helyén. El nem rákosodik, alap állapotban csak törléskor vesz róla tudomást az ember (akár még 120 évig). Ha nem túl kellemetlen a viselése, én az Ön helyében várnék a szoptatás (a 168 órás munkahét) végéig, azután, ha elhatározza magát, le lehet vetetni. Ha a dolog sürgős (váladékozás, begyulladás, fájdalom), vagy rettentően zavarja, helyi érzéstelenítésben a dolog eltávolítható, az a kb. 2-5ml fenékbe beadott érzéstelenítő kevesebb hatással van a tejre, mint amit egy étkezéssel megeszünk (bátran vállalható).
A műtét után viszont a seb és a váladékozás miatt először pihenés, rendszeres ülőfürdő (tusolás), betétviselés, stb. miatt az otthoni munkák részben csorbulhatnak, ezt mindenképpen számításba kell vennie.
Tehát összegezve, nem a műtét, hanem az utána következő idők a problémásabbak (azért közel sem súlyosan). Most is nyugodtan levetetheti, de ha nem sürgős magának, én a helyében várnék a nyugodtabb időkre.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Két éve, terhességem alatt jött ki először az aranyerem(most már tudom,hogy akkor csak kevésbé).Ezalatt a két év alatt csak 3-4-szer volt,fájdalom nélkül.Viszont másfél hete ismét kijött,teljesen a végbélen kívül van,kb 1,5 cm hosszú(mint egy kis tojás),rettentően piros,duzzadt.Nagyon fájdalmas,alig tudok menni(az ülés jól esik),néha már bugyit sem tudok felvenni.A székletürítés mondhatni nem fájdalmas.Egy kis szúró érzésem van olyankor,de elenyésző.Próbáltam a Mastu kenőcsöt és kúpot,ettől visszahúzódott kissé,de még mindig fájt.Aztán próbáltam házi praktikákat,amiket nagymamám mondott(kamillás borogatás,tejben főtt hagymába ülni),ezektől nem fájt annyira,úgy fél napig,de ismét nagy lett.Jelen pillanatban a Hemorid kenőcsöt és kúpot használom,valamint sós vízben ücsörgök(ezeket ma kezdtem,úgyhogy még nem tudom hat-e).
A Doktor Úr szerint mit tehetnék,hogy elmúljon vagy legalább ne fájjon?
Tisztelettel és Köszönettel,Angéla

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Angéla!

Így látatlanban az Ön esetében csak a Mastu-t ajánlanám.
Később szerintem az egyetlen megnyugtató út a műtét lenne.
A dolog nem olyan szörnyűséges (tényleg), helyi érzéstelenítés, utána semmi különös érzése sincs.
Mielőbbi jobbulást, sko türelmet.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Székelés után egy picit vérzek. Napközben néha viszket a végbelem és levedzik is. Úgy gondolom, hogy végbélrepedés az oka. Szeretném kérdezni, hogy miből áll egy ilyen vizsgálat, illetve hogy milyen gyógymódok vannak rá?
Mindenképpen el kell mennem orvoshoz, de addig is gyakorlom a lazítást! :)

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ismeretlen!

Amennyiben az előző hozzászólásokat a témában olvasta, talán feltűnt, hogy szakmai véleményem tapasztalatom alapján eltér az általánostól.
Ezért csak a saját "eljárásomról" tudok írni, máséról írjon más.
Az első vizsgálat alatt a problémára fókuszálva történnek a dolgok, kellemetlenség van, nagyfokú fájdalom nem szokott előfordulni. Tükrözést ezekben az esetekben első alkalommal nem szoktam alkalmazni.
Az általános gyógymódok: a diétás, a gyógyszeres, a műtétes. Én az utóbbit szükségtelennek tartom, rendelésem oldalán ( www.aranyeresseg.hu ) többet talál a gyógymódról. A gond a lazítással az, hogy ha így spontán menne, nem lenne beteg :(. De a próbát megéri :).
Jobbulást,

dr. Bánfalvi Péter

Tót Eszter írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Végbélrepedést állapítottak meg nálam és a doktor úr (SZTK) visszarendelt tükrözésre. Új időpontot csak több, mint egy hét múlvára kaptam. Mivel elég erős fájdalmaim vannak, van estleg valami vény nélkül kapható kenőcs, vagy kúp, amivel "kibírnám" ezt a több, mint egy hetet? Alaposan utánaolvastam és elkezdtem odafigyelni a táplálkozási szokásaimra, hogy lazább székletem legyen. De hogyan tovább?
Köszönöm.
Üdvözlettel:
Tót Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

A probléma így on(off)line nehezen oldható meg, a fájdalom két (a seb és a záróizomgörcs okozta) részből áll. A sebgyógyulást elő lehet segíteni (Bepanthen, Neogranormon, Mastu krém), ez végleges gyógyulást tapasztalatom szerint nem hoz. A záróizomgörcs megoldása már furfangosabb, ügyeljen a záróizom lazaságára, lazítására székeléskor. Ennek helyes kivitelezése sajnos a betegség miatt igen nehézkes, de kellő kezeléssel megoldható.
Jobbulást.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok, és körülbelül 5 éve élek aranyeres panaszokkal. Rengeteg ülőmunkát végzek, de emelet sok folyadékot fogyasztok, illetve gyakran mozgok is, viszont a utóbbi fél évben a sok munka miatt a mozgás elmaradt,aminek következtében újból "eldurvult" a helyzet az alsó tájékon....Észrevettem hogy az elmúlt napokban sajnos mindig megjelent egy-két csepp vér a wc papíron (amihez valószínűleg a hétvégi kerti parti során elfogyasztott alkohol is segített)
jelenleg mastu kenőcsöt és kúpot használok...viszont nyár végétől újra sportolni is tudok majd, amitől gyakran megszűnnek a panaszaim, de addig is kérném véleményét , hogy ismét orvoshoz forduljak-e ?(már 5 évvel ezelőtt voltam akkor (belső aranyér)1-2 kategóriába sorolták az aranyerességemet, akkor is ugyanezek a panaszok voltak).
Ön tudna-e esetleg egy megfelelőbb terméket ajánlani mastu helyett ezekre a panaszokra?

Másik nagyon kényes gondom , hogy néha (főleg az ilyen "aranyos" napokon) nem sikerül a széklet teljes eltávolítása elsőre.. gyakori hogy már a wc papír tiszta hátsót jelez, még is egy rövid mozgás után újból koszos lesz a wc papír...kérdezném hogy Ön szerint ez a probléma az aranyér velejárója,vagy esetleg másfajta betegségre utaló jel?
Várom válaszát! Köszönettel: Milán

Névtelen írta...

Most, hogy végig olvastam a teljes blogot, azt hiszem a termék ajánlásos kérésemet törölném :) üdv:Milán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Milán!

Panaszai nagy valószínűséggel az aranyérbetegség fokozódásával magyarázható. Kezelését (ambulánsan a gyűrűzéssel vannak nagyon jó tapasztalataim) a közeljövőben az Ön esetében mindenképpen fontolóra venném. Hosszú távon mindenképpen rosszabbodás várható, ezzel párhuzamosan persze a kezelés is egyre "agresszívebb" kell legyen.
Üdvözlettel,

dr. Bánfalvi Péter

laci1977 írta...

Tisztelt doktor úr!
A problémám a következő:2 hónapja vettem észre egy külső kis csomót a végbelemen,egy idő után visszahúzódott,kb3 hete érzem hogy belemar,beleszúr időnként,1 hete vércsík jelent meg a wc papíron,2 napja pedig nagyon kemény a székletem és véres is,a végbelem fölött pedig piros.
Nagyon meg vagyok ijedve,kérem segítsen!
Tisztelettel:László

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves László!

Aranyérre gyanakszom, melyet javasolt mindenképpen kezelni (hogy külső vagy belső, az kérdéses). Addig is a pirosság (gyulladás) miatt érdemes gyógyítgatni, egy Mastu-s kúra (kúp, krém) szerintem nagyrészt rendbe tenné. Az ijedtség értető, ezért is jelentkezzen be szakemberhez, teljes lelki megnyugvás csak utána várható. Addig se az ásó-kapa-nagyharang hármas lebegjen a szeme előtt, a dolog elég általános, gyógyítható.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

Nyaralásból tértem haza a következő problémával: 4 napig nem volt székletem, majd igen nehezen, de sikerült. Azóta a fehérneműn némi sárgás (halvány) váladék látható. Ma fürdésnél kitapintottam egy kis csomót a végbelemnél, megnéztem: egy fekteborsnyi, bőrszínű valami (ami aztán mintha eltűnt volna és csak "nyomásra" bukkant elő újra). A székletem normális, azóta is minden nap van és nem jár fájdalommal. Mi lehet ez, menjek-e orvoshoz, kezeljem-e valamivel? Amúgy a kisebbik gyermekem 3 hónapos, szoptatok és sem a terhességeim alatt, sem szüléskor, sem azután nem volt ilyen problémám.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Melinda

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Melinda!

Valószínűleg megviselődött a történtektől a végbele.
Mivel szoptat, javaslom a Pilex vagy a Motherlove aranyér elleni készítményeket, ezek speciálisan terhességben és szoptatáskor ajánlottak.
Ha panaszai megmaradnak, javaslom, keressen fel proktológust.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Enikő írta...

Tisztelt Doktor úr!
Nagyon jó itt olvasgatni és látni, h az aranyér nem egy ritka probléma ezek szerint.Itt olvasgatva talán bátrabban megyek én is szakorvoshoz. Kérdés: h valóban aranyerem van-e és milyen?
Néhány hónapja időnként néhány cseppnyi vért tapasztaltam a papíron. Nem volt rendszeres és nem okozott fájdalmat, így nem is tulajdonítottam neki jelentőséget. Székelési problémáim sem voltak. Kb egy hónapja viszont nagyobb mennyiségű vérzést tapasztaltam.(elsőre azt hittem a menszeszem, mert annyi volt, mint mikor az megérkezik) Egyszeri alkalom volt és szintén fájdalom-mentes. Kívűl nem tapintható semmi, fájdalmaim azóta sincsenek. A napokban ismét jelentkezett vérzés, de most a székletürítés is nehezen megy, annak ellenére h nincs székrekedésem. Konkrétan olyan érzésem van, mintha valami akadály lenne, mintha be lenne szűkülve a végbélnyílás. Így aztán megint vérezget. Lehet ez egy belső aranyér? Az első vérzésnél, a háziorvos reparon kúpot javasolt és ő belső aranyérre tippelt. Csak azt hallom mindenkitől, h az aranyér mennyire fáj és a tüneteim nem folyamatosak. Bár az elmúlt napokban elkezdtem komolyabban aggódni. De nyílván vérzik, ha nehezebben megy a sz.ürítés.
Mi a véleménye erről az esetről és mit javasol? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Eni

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Enikő!

Panaszai alapján nem tudom eldönteni, hogy mi a problémája, több lehetőség is felmerül, melyeket elsorolni felesleges lenne. Szerintem keressen fel szakembert, ha így aggódik, minél előbb!
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Hasonló problémát nem olvastam a hozzászólásokban, bár lehet csak elsiklottam felette. Székletem minden reggel van (normál állagú), ritkább eset az, hogy csak kétnaponta. Azt észrevettem, hogy nagyon más a székelés érzete, az inger sokkal kevesebb, mint régebben, ezért nagyon "nehéz" a székelés. A rendszeres székelés ellenére, egy idő után - pár nap - összeálló, hatalmas, kőkemény tömb van a végbélben. Másik tünet, bár ezt nem tudom ehhez a problémához kapcsolódik-e, hogy a hüvely alsó része nagyon duzzadt egy szakaszon felfele, látható is, és olyan, mintha a végbelet lehetne ott tapintani a széklettel együtt, annyira kemény és megnyomva ezt a részt a végbélnél érzem a nyomást. Mi lehet a bajom? Debreceni lakos vagyok, kérem ajánljon nekem - ha szükséges - proktológust.
Köszönettel:
Erika

Timi írta...

Kedves Doktor úr!
6 hete szültem, és körülbelül 3 hete küzdök aranyér jellegű tünetekkel. (vérzés, székeléskor fájdalom, végbél mellett borsónyi rózsaszín "kinövés") Reparon krém+kúp hatására a vérzés elmúlt, viszont a fájdalom és a "dudor" ott maradt. A helyi proctológiára már szerettem volna bejelentkezni, de szabadságolás miatt nincs rendelés (?!?) és utána is csak novemberre tudnának időpontot adni. Külső aranyérre gyanakszom, de nem vagyok benne biztos.. (Sajnos nem vagyok proctológus.. :) ) Egy ismerős gyógyszerész egy patikai sóoldatos kúpot ajánlott. Állítólag szoptatós kismamáknak ezt szokták felírni, és a háziorvos is ki tudja írni így nem kellene novemberig várni.. Ilyenkor mi a teendő.. Tanácstalan vagyok. Próbáljam ki a kúpot, várjak a novemberi időpontra, vagy próbáljak egy magánrendelést felkeresni? Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Timea

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

A probléma ilyen fokban szerencsére nem túl gyakori, általában nehezebb szülés után szokott kialakulni a végbél elülső falának gyengesége, amely idővel a fal gyengült részének kitágulásához vezet. A széklet ilyenkor nem a végbélnyílás felé, hanem a tágult részbe tolul, mely a hüvely hátsó falát bedomborítja. A székelés sokszor csak a dudor nyomásával kivitelezhető ilyenkor.
Rektokele, végbélsérv a neve, melynek megoldása hosszú távon mindenképpen műtéti.
A debrecenieket sajnos nem ismerem, dr. Lestár Bélát Kecskeméten találja, aki ennek nagy "tudora".
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Tímea!

Az Ön problémája is egy kicsit hasonló az előbbihez, valószínüleg nem aranyér, hanem végbélrepedés okozta panaszai vannak. Aranyér elleni kezelés ezért csak kevéssé lehet Önnél hatásos, de kipróbálásra ajánlom vagy a Motherlove aranyér elleni krémjét, vagy a Pilex nevűt, melyek szoptatás mellett is használatók.
Ha hamar nem kezd javulni, javaslom proktológus felkeresését, mert a panaszok ilyenkor sokszor rossz irányba fordulnak, és nem szűnnek. A dolog szinte mindig kezelhető műtét nélkül is.
Mielőbbi gyógyulást.

dr. Bánfalvi Péter

Dóra írta...

Tisztelt Doktot Úr! A segítségét szeretném kérni. 19 éves lány vagyok, és már egy ideje (pár hónapja) székeléskor (ami mondjuk 3 naponta van) szúró, nyilaló fájdalmat érzek. 1 csepp vér is szokott távozni, néha picit több mennyiségű is. 1-2 perc után mintha semmi sem történt volna, bár a végbél környéke bedagad. (ez kb 1 nap után el is tűnik) Úgy néz ki mintha meg lenne repedve a végbélnyílásomnál, és ugye ez gyakran felszakad. Aurobin krémmel szoktam kenni. Nem tudom mit lehetne ezzel kezdeni. Ön szerint mi lehet a probléma, lehet-e házilag orvosolni, illetve fel kell-e keresnem egy szakrendelést. Sajnos eléggé félek egy ilyen vizsgálattól, nem tudom mit is "kezdenének ott velem". Bár a cikke eléggé megnyugatató. :)
Előre is köszönöm válaszát!
Dóra

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dóra!

Önnek végbélrepedése van valószínüleg. Az Aurobint felejtse el, nem javaslom, helyette átmeneti enyhülést hozhat a Bepanthen Plus krém használata.
Ha nem javul a dolog (sajnos hajlamos a visszaesésre az ember), akkor keressen fel proktológus szakembert.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Bánfalvi Péter Doktor Úr!


Sajnos én is az altáji vérzés problémájával állok szemben, és ebben szeretnék tanácsot kérni.
Székeléskor többször vérzek, illetve szúró fájdalmat érzek. Szerencsére semmiféle kitüremkedést nem tapasztaltam. A vérzést csak székeléskor észleltem, spontán vérzést nem tapasztaltam, néha enyhe viszketést érzek, de nem sokáig.
Amit tudni kell, hogy én borzasztóan félek egy ilyen jellegű vizsgálattól, bátorító szavai ellenére is. A fájdalomküszöböm pedig nagyon alacsony, a pszichikai tűréshatárommal együtt...
Ahogy olvasgattam, az én problémám (még) nem tartozik a legsúlyosabbak közé (ha lehet egyáltalán különbséget tenni egészség szempontjából), ezért nagyon bízom abban, hogy egy étrend/életmód váltással talán megúszhatok egy ilyen kellemetlen vizsgálatot.

Szeretném kikérni a véleményét, hogy így látatlanban mire gyanakszik, nem egy vizsgálat nélküli orvosi szakvéleményt várok, csak egy tippet és tanácsokat.

Előre is köszönöm válaszát!

Egy rendkívül szégyenlős beteg.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves szégyenlős ismeretlen!

Először egy jó hír: nagy valószínűséggel nem halálos betegségben szenved.
De van rossz is.
A gyanúm szerint végbélrepedése van. Ehhez nem lesz elég hosszú távon az étkezés megváltoztatása, de leveléből következtetve Önnek az éltemód változtatás sem.
Esetleg egy fejcsere? :) Már megbocsásson, de ezt azért írom, mert a betegség kialakulásában és fennmaradásában nagy szerepet játszik a szorongás, a stressz, a belső, lelki élte feszültsége. Ha ezt nem tudja levetkőzni (ami nehezebb, mint megmászni a Mount Everest-et), így önmagában, a hosszútávú gyógyulásra nem sok esélyt látok. A személyes véleményem és tapasztalatom az (ami nem általános szakmai vélemény), hogy a betegség szinte minden esetben műtét nélkül is gyógyítható.
Ön előtt két lehetőség áll, vagy szorongva, félve kihúzza kisebb-nagyobb fájdalmakkal élete végéig (sokan így tesznek), vagy vállalja a vizsgálatot (amit ajánlok) és a kezelést a panaszmentesség kedvéért.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr !

Az a problémám, hogy többször észrevettem már, hogy a végbelemnél kis foltban "vizes" a fehérneműm. Először megijedtem, de kitaláltam, hogy biztosan ott is izzadok, hiszen meleg van, biztosan eddig csak nem figyeltem. Próbáltam el is hinni, de amikor nincs annyira meleg mostanában, most is előfordul. Ma pl. biciklivel mentem, és már akkor éreztem a nedvességet a végbelemnél. Más bajom nincs, nem fáj, stb... Persze attól félek, hogy végbél rákom van. Önnek mi a véleménye, mitől lehet ez ?

Köszönettel:
Kati

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Nincs véres székletem, teljesen normális, székeléskor sincs problémám és kívülről sem látszik semmi, ránézésre teljesen normális, mégis az érzet maga olyan - kicsit megmosolyogtató a megfogalmazás, de ez a legtalálóbb rá -, mintha lógna belőlem valami. Pedig nem. Két éve már voltam hasonló problémával sebészeten és az eredmény:
Satus: Tipusos helyen elhelyezkedő II. gr. békés nodi haemorrhoidales (tudom, hogy ez aranyeret jelent, mondjuk a II. gr. nem tudom, hogy mit takar)Diagnosis: obs. ad polypus ani.(az obs. az figyelemmel kísérést jelent? És végbél polipom van?) Therapia: sebészeti teendő nincs, panaszok fokozódása esetén rectoscopia javallt.
Nos akkor vizsgálat után pár nappal megszűntek a panaszaim és csak most bő két év után észlelem csak újra őket.
Rectoszkópia helyett nem inkább anoszkópiát kellene végezni és egyáltanlán mi ezzel a teendő, ha egyéb panaszom nincs? Milyen formában nyilvánulhat meg a panaszok fokozódása?
Köszönöm válaszát: Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

A végbél túlzott "izzadása", ami nem tévesztendő össze a verejtékmirigyek munkájával, amiatt következik be, mert valami ingerli a végbél hámját, és az így reagál, le akarja "mosni" magáról az ingerlőt. Ez lehet fertőzés, aranyér, vagy más betegség jele is (persze a rettegett rák is ide tartozik).
Ha a dolog nem akar elmúlni, keressen fel proktológust. A most megjelent cikkemben leírtam, Önnek miért különösen fontos a szakember vizsgálata, kérem olvassa el ("Biztos, hogy...").
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Nem tudom milyen vizsgálata volt, az ujjal végzett nem ad megfelelő információt a végbélcsatorna állapotáról (erre való az anoszkópia kb. 8cm), ez Önnél is így van.
A rektoszkópia (20-25cm) a végbélpolypok kiszúrására szűrés jelleggel alkalmas, az Ön esetében viszont igencsak csodálkoznék, ha ez okozná a panaszokat (ezt az ember nem igazán szokta érezni). Persze minden előfordulhat.
Ezeken Önnek érdemes végigmenni, ha panaszos, és valóban van aranyere, és persze ez okozza a panaszt, szabaduljon meg tőle. A gr. (gradus) II. a másod fokot jelenti, ilyenkor a sebészeti megoldás helyett javaslom az ambuláns ellátást (gyűrűzés), ebben az állapotban sokkal kisebb megterhelése miatt ez a követendő eljárás.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Először is gratulálni szeretnék a weblaphoz/bloghoz, nagyon hasznos. Már akartam orvossal beszélni, de nem igazán került még rá sor. Az írásai bíztattak, hogy most sort kerítsek rá. A blogját böngészve úgy gondolom, végbélrepedésem lehet. Kb 4-5 éve kezdődött (még tizenévesen), a végbelemnél erős, görcsös fájdalmat éreztem. A végbélnyílásom ilyenkor beszűkült. A fájdalom esetenként 4-5 percig tartott, majd gyorsan elmúlt. A fájások 2-3 havonta jelentkeztek, és még most is. Az esetek 95 %ában éjszaka, alvás közben tör rám a fájdalom. Leginkább ahhoz hasonlítható, amikor a vádlim alvás közben begörcsöl. Volt egy időszak, amikor azt hittem, elmúlt, de sajnos nem. Manapság 1,5-2 havonta rám tör kb 8-10 percre, ilyenkor nem tudok ülni, és nem is tudok teljesen kiegyenesedni sem. Egy alkalommal pedig nagyon legyengültem, remegtek a lábaim a szűkülés ideje alatt, és izzadtam. Körülmények: nem sportolok, olykor napi 12-14 órát is ülök, sok gyümölcsöt eszem, kevés pék árut fogyasztok, illetve szinte semmi tejterméket/zöldséget nem fogyasztok. Az alkoholt/fűszeres ételt kerülöm, testalkatom köpcösnek mondható, nem vagyok elhízva. Főleg az utóbbi időben sokat idegeskedek. Stresszelek is kicsit, bár ezeket a külvilágnak nem mutatom. Édesapám tüdőrákban halt meg, mást nem tudok, akinek hasonló betegsége lett volna. Többször volt már tapintható aranyerem (ez nem tudom számít e: 17-18 évesen rendszeresen jártam konditerembe). Szerintem a mozgás hiánya és a rossz táplálkozás vezetett ide, de ez csak az én gondolatom.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: DB

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves DB!

Panaszai záró- és medencefenék-izom eredetre utalnak, a betegség neve proctalgia fugax. Főleg éjszaka jelentkezik minden előzmény nélkül, fájdalmas görcsök ébresztik fel az embert.
Mivel a dolog rendszertelen és minden előzmény nélkül alakul ki, rendszeres gyógyszerszedés szerintem felesleges.
Jó eredményt lehet elérni rendszeres mozgással (dinamikussal, a kondi nem tesz jót neki), és szerintem egy férfi intimtorna tanfolyamot is el kéne végeznie (szavaiból itélve a hímek sorát gazdagítja). Ez nem hülyeség, nem hibbant öregurak járnak oda (én is voltam, jó volt), hanem mindennapi emberek ilyen-olyan problémákkal. A tanfolyam lakhelye közelében biztosan elérhető.
De lehetnek egyéb betegségek is hasonló tünetekkel, ezért érdemes lesz valamikor egy proktológiai vizsgálatot megejtenie.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

a írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Elsőkörben szeretném megköszönni a weboldalát, mert sok hasznos információt olvastam itt.
A kérdés ami nagyon foglalkoztat:
31 hetes terhes vagyok. Voltam proktológusnál egy pesti kórházban, mert nagyon fájdalmas aranyerem lett. Kézzel megvizsgált és megállapította, hogy külső aranyerem van. Azt mondta megműt, mert trombózisom van. Azt kérte szedjem a detralex kapszulát 3 napig, mert még nincs teljesen megérve az aranyér és csak akkor akar megműteni, ha már megfelelően visszahúzódott a műtéthez. Annyit mondott még, hogy helyi érzéstelenítést fog adni. Holnap kell mennem a műtétre. A detralex hatására ma már nem fáj, de ott maradt kint és bekeményedett. Az a problémám, hogy semmit sem tudok, hogyan készüljek a műtétre. (Nem nagyon tudtam a dokiból infókat kiszedni a kórházban és eléggé sürgetett.) Gondolom ez 1 napos műtét lesz, mert nem mondta, hogy bekéne feküdnöm. Elötte szabad e enni, inni, ajánlott e nagywc re menni? Kell vinni hálóinget vagy ilyesmit? Az érzéstelenítés és a műtét mennyire lesz fájdalmas? Mennyi ideig tart a műtét és haza tudok e jönni tömegközlekedve a műtét után?
Mennyi a teljes gyógyulási idő? A szülésemnél okozhat e bármilyen komplikációt, hogy most megműtenek? Olvastam a blogjában, hogy külső aranyér esetén azért érdemes várni a műtéttel, mert akkor kisebbet kell vágni, hogy kiszedjék a rögöt. Azt a vágást utánna varrják vagy azzal ott mi lesz? Vagy kivágják az egész kidudorodó részt?
Előre is köszönöm válaszát!
31 hetes kismama

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kismama!

Kérdéseire sajnos nemigen tudok válaszolni (inkább nem). Az Ön állapotában bármilyen beavatkozás fokozottan egyéni mérlegélés kérdése, közhely, hogy a teljes embert kell gyógyítani, nem csak a betegséget, tehát akkor, ha maga is jól jár a beavatkozással, nem csak a feneke. Volt, akinél nem végeztem beavatkozást, annak ellenére, hogy aznap máshol már ott akarták fogni, és volt nemrég, akit állapotosan operáltam, mert 2 nap alatt is sokat romlott az állapota, és műtét után sok (a jövőre nézve szerencsére enyhébb) gond keletkezett (már jól van). Sokszor utóleg sem tudja az ember, mi a jó döntés.
A többi mind orvos-, kórházfüggő (befekvés, beöntés, evés, rögkivétel vagy aranyérkimetszés, érzéstelenítés, stb.). Általában helyi érzéstelenítésben végzik ilyenkor a beavatkozást. Elötte a székelés mindenképpen javasolt. Készüljön úgy, hogy ott marad, de kérjen az esetleges hazaúthoz segítséget!
A szülésnél, a későbbiekben a beavatkozás nem okozhat gondot.
Sajnos többet nem tudok segíteni tájékozatlanságom okán.
Sok sikert.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!Idén nyaraláskor székrekedésem volt és miután nagy nehezen sikerült valamit "kipréselnem" magamból, rémülten tapasztaltam, hogy vér kísérte a jelenséget. Azóta már szinte doktoráltam a témában, megállapítottam (remélem helyesen) hogy végbélrepedésem van - étrendet változtattam, több folyadékot, zöldséget, gyümölcsöt, lenmagot kezdtem el fogyasztani. Igyekeztem "beálltani" a reggeli ürítést és ez sikerült is - időnként lágyabb, időnként viszont keményebb a székletem, a vérzés azóta egyszer abbamaradt, de sajnos visszatért, most már kb. két hete minden székeléskor jelentkezik. Vény nélkül kapható körömvirágot tartalmazó kenőcsöt kezdtem el pár napja használni...két ismerősömnek ugyanilyen problémáján segített a medvehagymacsepp.Szeretném kikérni az Ön véleményét erről a problémáról. Előre is köszönöm.

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!

2001-ben kezeltek először komolyan aranyérrel, 5 ó III. fok. gyűrű+kryo
A beavatkozás után pár nappal fokozott vérzés kezdődött, ami faktorpótlással (enyhe fok. haemofilia A) megoldódott. Utána évekig kisebb-nagyobb panaszokkal megúsztam, mígnem idei nyár elején hosszas antibiotikum kúra (szájműtét) és egy még hosszabbnak érzett székrekedés igazán "betett" az alfelemnek. Megpróbálom pontosan leírni az azóta folyamatosan fellépő és fokozódó panaszaimat:
-székeléskor (állagtól függetlenül) érzem, hogy nehezen tágul, majd éles fájdalom és a végén, mintha egy kúpot csúsztatna felfelé vissza a záróizmom, ami szintén fájdalmas
-székelés után van egy fájdalommentes időszak, majd 1/2-1 óra után kezdődik a tompább (néha kezdetben élesebb), de nagyon erős, órákig tartó fájás, ami miatt állni, járni utóbb már nemigen tudok. Fürdés, kenés, kúpozás kevéssé segített rajta eddig. Estére ez elmúlik, de köv. reggel székeléskor kezdődik az egész újra.
Amit eddig megállapítottak (kétszer voltam vizsgálaton):
Rectoscopia:végbélben durva, kóros elváltozás nem látható, majd Anoscopia:belső nódusok, külső nod. fissura nem látható.
A második alkalommal az anoscopiás vizsgálat már igen kellemetlen volt (próbáljon lazítani, jó vicc) és utána órákig fájdalmas.
Amit eddig használtam:
-saját kútfőből Mastu S kúp+kenőcs, Reparon (hálistennek mindig adnak vagy tusfürdőt vagy mosogatószert ajándékba, úgyhogy nem hiába dobok ki ezreket :))
-doktorok által felírt papaverines kúp, Nitromintes kúp, Detralex
Amit az Ön blogján olvastam (ezúton is ezer hála a sokak számára hasznos és hatékony felvilágosításért!!), valószínű a záróizmom görcse, esetleg kisebb fissura (vérzés eddig nem volt).
Kérdésem, hogy tud-e további gyógyszert-módszert ajánlani vagy nekem is arra a speciális tornára lenne szükségem? Köszönettel Lajos

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lajos és kedves név nélkül kérdező!

Problémájuk egy, ezért együtt válaszolok kérdéseikre.
Panaszaik alapján én is végbélrepedésre gyanakszom.
A betegségről, a folyamatról és egyebekről rendelésem oldalán (www.aranyeresseg.hu) találnak többet.
Véleményem szerint (ami kisebbségi vélemény valószínüleg) a helyi alkalmazású készítmények nem oldják meg végérvényesen a problémát, az említett torna viszont kivizsgáltan, leellenőrzötten, követve hatásos, mert ha az ember rosszul csinálja, több kárt okoz, min hasznot.
A papaverines, nitromintes kúp hasznos lehet, az aranyér kúpokkal (felhelyezésük különösen problémás ilyenkor) talán egy kicsit (de csak talán) jobb, a Detralex viszont erre az esetre teljesen hatástalan.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Bánfalvi Péter doktor úr!



Korábban már írtam a témában 'Egy rendkívül szégyenlős beteg' jeligével, talán emlékszik még rám.
Arra az elhatározásra jutottam, hogy bejelentkeznék Önhöz, bár már a gondolattól is rángatózni kezd a szemem... :-) Mivel azonban az Ön által javasolt gyógymód nem kivitelezhető (fejcsere), így 'nem vagyok saját magam ellensége' címszóval szeretnék elmenni egy rendelésére. Sajnos ez logisztikailag kicsit nehézkes lesz, de az Ön emberközelisége máris csökkentett a feszültségemen, szóval nem vagyok hajlandó más orvoshoz menni. :-)

Amint időm engedi, úgy bejelentkezek Önhöz és nagyon köszönöm a tanácsokat, segítségét.

Tisztelettel:

A még mindig szégyenlős beteg.

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr,

Nemrég óta vérzés jelentkezik nálam székeléskor. Korábban is volt már székrekedésem vagy keményebb székletem, de vér még sosem. Először nagyon megijedtem, de olvasván erről a jelenségről az Ön blogján, kicsit megnyugodtam, legalábbis a végrendelet megírásától most eltekintettem…:-) (köszönet érte!). Azt hiszem, végbélrepedésem van, de nem fáj és nem viszket. A reggeli ürítést sikerült „beállítani” kávé+folyadék éhgyomorra ivásával (néha puhább, néha keményebb a székletem), azonban szinte mindig van vér is (egyszer-kétszer nem volt). 33 éves nő vagyok, családtervezés előtt állok… mit javasol?
Lica

Zsóka írta...

Kedves Doktor Úr! Az "aranyerem" nekem nem fáj. Viszont 2-3 éve a végbélnyílás és környéke vörös lesz, ami átterjed a farpofák összeérő részére is (kb.6-8 cm.-es sávban égő vörös).Alkcéma kenőcs elmulasztja.(Ami elvileg nem erre való.)Viszont szinte naponta kennem kell, mert különben visszatér a vörösség. Mit lehetne ez ellen tenni? A Mastu, Reparon, Sperti nem használ. A háziorvosom saját maga készít kúpokat az jó, de csak állandó használat mellett.Válaszát köszönöm: Zsóka

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lica!

Én meg nem vagyok meggyőződve arról, hogy Önnek végbélrepedése van (az azért fáj rendesen). De ettől függetlenül több tippem is lenne (aranyér főleg), ezért javaslom a szakorvosi vizsgálat elvégeztetését.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zsóka!

A végbél környékén nem csak aranyér lehet, hanem bőrbetegség, akár ekcéma is.
Keressen fel bőrgyógyászt, a pirosságra általában van jó ötlete :).
Üdvözletttel,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr, köszönöm gyors válaszát. Akkor ezek szerint ha aranyérre, akkor belsőre tippel (mivel nincs semmi kitüremkedés)?. Budapesten tud ajánlani proktológust?
Köszönöm,
Lica

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Lica!

Leginkább Csatár Éva doktornőt tudnám ajánlani. Igazából mindegy, mire gondolok (semmi szörnyűre: gyulladás, aranyér), majd ott megmodják a baj okát.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr !

Az a kérdésem, hogy a vastagbél tükrözés egyúttal végbél tükrözést is jelent -e, vagy más a módszer, esetleg alaposabb ? Köszönettel:
Kati

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kati!

A két vizsgálat másra való, egyik sem helyettesíti a másikat.
A végbéltükrözés egy kb. 8 cm hosszú, általában 1,5-2 cm átmérőjű merev csővel történik, mely a végbél nyálkahártyáját kifeszíti, ezzel a lehető legjobban lehet megítélni a végbél állapotát, elváltozását.
A vastagbélvizsgálat során egy hajlékony, kisujj átmérőjű, de hosszú csővel nézik végig az ember kb. 1,5-2 m hosszú vastagbelét. Ezzel viszont a végbél állapotát nem lehet olyan jól megítélni.
Tehát, ha a vastagbelet kell átvizsgálni, arra a vastagbéltükrözés kell, ha a végbeleg, akkor a végbéltükrözés.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Niki írta...

Kedves Doktor Úr!Nekem ugyan nincsen aranyerem,de az a baj,hogy azt sem tudom mi bajom lehet.Vissza-visszatérő hasmenéssel küzködöm tavaly december óta.Amit Pécsett kiderítettek a gasztroenterologián annyi volt,hogy a hasnyálmirigyem nem termel elég lipáz enzimet.Erre kaptam kreont,amit szedek,de így is van hasmenésem.Nem csináltak semmilyen tükrözéses vizsgálatot sem.Sokszor emésztetlen darabokat is tartalmaz a széklet!(elnézést a részletességért)De nem volt véres soha,szerintem nem is nyálkás.Mivel 6 hónapos terhes vagyok sehol sem foglalkoznak velem,mondván nem vizsgálgathatnak.Végső kétségbeesésemben természetgyógyászhoz mentem oda Székesfehérvárra,ahol azt mondta az orvos,hogy vastagbélgyulladás,nyombélgyulladástüneteit látja.Gyógynövényes gyógyszereket szedek,de nem nagyon akar javulni a helyzet.Nagyon sokat olvasgatok itt a neten és félek,hogy esetleg crohn beteg lehetek.Ezt Ön is meg tudná állapítani?Vagyis először azt kell kérdezzem,hogy így terhesen is megvizsgálna e?Válaszát előre is köszönöm.Már nagyon el vagyok keseredve!
Tisztelettel:D.Nikoletta

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr!
Voltam az Ön rendelőjében június végén, és részben az Ön tanácsára, de természetesen a saját döntésem alapján a hagyományos aranyér műtét helyett a Longo műtétet választottam amit okt. 28.-án a Telki korházban Wilner dr. végez majd el! Azért döntöttem így mert ahogy Ön is, én magam is aggodalmasnak találtam a három nagy aranyeres párnának a bemetszése során keletkező hegeket, melyek a későbbiekben esetleg szűkületet okozhatnak.
Kérdésem az lenne, hogy a a Longo műtét után, mivel magához a párnához nem nyúlnak, visszamaradhat-e egy vagy több összeesett kinyúlt bőrlebeny a "DG" Hal műtéthez hasonlóan, és ha egyáltalán jól értelmeztem ez később okozhat-e higéniai tisztíthatósági problémát!? Mennyi az esély százalékosan a kiújulásra Longo a műtéti eljárásnál.
Köszönettel várom válaszát
P. Zoltán 51 éves férfi beteg

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Niki!

A Crohn-betegség szakértője a gasztroenterológus.
Én sajnos csak a gyanúját tudom megállapítani (felvetni) a végbélben látottak alapján, de én is csak gasztroenterológushoz tudom küldeni. Sajnos nem tudok segíteni.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Igen, ezekről nem beszéltünk. A Longo-műtétnél (és a DG-hal műtét kiegészített változatánál is) a műtét után az összetöppedt belső aranyeres csomók visszahúzódnak eredeti magasságukba, panaszt így nem okoznak.
De ami a belső csomóktól kijjebb van, az kint is marad, így a bőrlebenyek eltávolítása (ha szükséges, általában higiénés problémák miatt) más megoldást, kimetszést igényel.
A kiújulást tanulmányokat összesítő cikk 5 % körülinek találta.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A belső csomóktól kijjebb lévő bőrlebenyek esetleges későbbi higéniás eltávolítását illetően, ezzel együtt is a Longo műtéti eljárást javasolná a hagyományos műtét helyett? Kisebb megterhelést és kisebb hegesedést jelent-e ez az esetleges későbbi kimetszés?
A Longo műtét előnyei ezzel az esetleges későbbi eltávolítással együtt is egyértelműek-e, hiszen ez esetlegesen két műtéti eljárást is jelenthet, míg a hagyományosnál ez egy műtéttel elérhető.
Köszönettel várom válaszát P. Zoltán

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Zoltán!

Most csak az Ön esetéről beszélünk, amikor a belső csomók igen nagyok, duzzadtak, de lényegében külső csomóba nem mennek át, csak belül kell operálni. Azaz a belső csomónak nincs kívül folytatása, amit egy hagyományos műtéttel kellene kimetszeni.
Összegezve minden kérdésére igen a válaszom az Ön esetében. Hogy egyszerre, vagy két alkalommal történik a kétféle műtét, az megbeszélés kérdése, mindkettő mellett szólnak érvek (2x kisebb megterhelés v. 1x nagyobb).
A többi olvasó kedvéért leírnám még egyszer:
mindenki külön eset, minden esetben egyenként, külön-külön kell mérlegelni és eldönteni a kezelés módját.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!

A blogot olvasva, láttam, hogy már többször írta, hogy ha az ember feszült, akkor a végbele is az. Meg volt egy eset, ahol egy nő aggódótt a kisfiáért, mert annak legtöbbször vérzett a végbele wc-zés után. Erre a doktor úr azt válaszolta a hölgynek, hogy a gyerek a székelés okozta fájdalomtól fél, így mégjobban összezáródik, és így méginkább bereped.
Én 23 éves nő vagyok. Mostanában sokszor volt, hogy miután kijött a széklet, több csepp vér is kicsepegett.. És igazából nem fájdalomnak nevezném, de éreztem is mintha berepedne.. Persze maga a széklet nem véres.
Elnézést, ha esetleg nem ideillő dolgokat írok, de számos esetben volt róla szó, hogy idegi alapon is lehetnek ilyen problémák. Nem tudom a pontos okát, de valósággal rettegek attól, hogy valami (kintről) a végbelembe kerüljön. Már szinte fóbia nálam. Pár hete volt egy ilyen hír, hogy a börtönben 4 "ember" az ötödik cellatársukat, finoman kifejezve nem szép dolgokra használták.. (nem részletezném) és aztán felakasztották. Szóval én ennek hallatán olyan idegi állapotba kerültem, hogy még sok órával később is lefekvéskor is ezen szörnyülködtem, remegtem. Meg még napokkal később is. Ha belegondolok még most is elkezd remegni a gyomrom. Szóval lehet az h ezeknek hatására történtek azok a bevérzések? Tehát h az idegi állípotom miatt? Vagy talán van valami szervi bajom? (mondanom sem kell, hogy egy esetleges vizsgálaton sem szívesen vennék részt, illetve nagyon remélem h nem szükséges)Ezenkívül ritkán szoktam érezni erős szúró érzést a végbelemben, az mitől lehet?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Viktória

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Viktória!

Ha nem tudja megfelelően feldolgozni, ne olvasson ilyeneket!
Egyébként válaszom igen, próbáljon meg a záróizom lazítására odafigyelni, és a túljutni a sokkon, igyon sok folyadékot.
Ha nem akar javulni, kérje szakember segítségét.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Eszter írta...

Tisztelt Doktor Úr!

+0 éves nő vagyok, júniustól szenvedek folyamatosan végbél körüli fájdalommal. Korábban már volt aranyerem- sajnos az egész család szenved benne-, de akkor a kezelések hatására több hónapra megszűntek a tünetek. AZ utóbbi időben azonban fokozódtak, s nem telik el olyan nap, hogy ne okozna órákig tartó fájdalmat, főként székletürítés után. A hiábavaló kezelések miatt elmentem proktológushoz, aki rectoscopiával azt állapította meg, hoyg "pseudopolypus" található, de mivel borsnyi nagyságú, így nem javasol az ülőfürdőn kívül semmit, azt mondta, hogy ha majd nagyobb lesz, akkor megműt. Ugyanakkor fájdalom a napi életvitelemben akadályoz, a munkámat sem tudom ellátni rendesen. Ma felhívtam az orvost, elmondtam, hogy én bizony nem tudok így létezni- pedig nem vagyok kis fájdalomtűrésű-, s az sem állapot, hogy 2 flector, vagy 2-3 cataflam és lidocainos kenőcs használata kell ahhoz, hogy a fájdalom mérséklődjön. Erre azt mondta, hogy akkor szerdán rövid altatásos műtéttel kitágítja a végbelet, de a polippal nem kell foglalkozni, szerinte nem az fáj, egy borsnyi dolog nem okozhat idegentest érzést, holott nekem az van...
Szeretném megkérdezni, hogy a leírtak alapján valóban ez a megoldás? VAgy keressem fel Önt, vagy más proctológust, hátha mást mondanak? A fájdalom tényleg órákig elviselhetetlen, s a fájdalomcsillapítók szorulást okoznak, amiket nem kompenzálnak a székletlágyatók, s a rostos ételek...

Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Tisztelettel: Eszter, Győrből

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Leírása alapján Önnél a záróizomgörcs okozza a panaszokat, a fájdalmat, az idegentest érzést. Ez igen erős fájdalomcsillapítókra sem igen szokott elmúlni. Megoldása valóban lehet a tágítás, de én ennek nem vagyok híve, tapasztalatom szerint ideig-óráig hatásos, de akár záróizom-sérülést is okozhat, és később sokszor visszatérnek a panaszok.
Véleményem (tapasztalatom) szerint (ez csak a sajátom, kevesen osztják) a záróizom helyes használata megtanulható, amivel a panaszmentesség a legtöbb esetben hosszútávon is elérhető.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Eszter írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm gyors válaszát!

A tejes képhez hozzátartozik még az, hogy 11 éve vagyok bulímiás, refluxom van, valamint 3 éve diagnosztizáltak a májamon egy daganatot, amiről nem tudják mi, "valószínűleg jóindulatú, mivel nem haltam bele". Elég stresszes életet is élek. Mindezeket elmondtam a kezelőorvosnak is, de mintha nem is hallotta volna.

Annyi kérdésem lenne még, hogy Ön tud-e segíteni a helyes "mozgás, torna" megtanulásában, mert akkor a szerdai altasásos műtét helyett holnap kérnék Öntől időpontot.

Még egyszer köszönöm!

Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Igen, tudok. A módszer általában 4-6 hét után panaszmentességet biztosít.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Eszter írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm a kedvességét és segítőkészségét, holnap keresni fogom.

Eszter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Várom szeretettel, bejelentkezését a 0630-868-0244-es telefonszámon várjuk.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
A problémámra sajnos nem találok választ, pedig már az összes megjegyzést olvastam, hátha van valakinek hasonló jellegű tünete.
Egy pár éve használtam Mastu kenőcsöt, mert a háziorvosom azt ajánlotta, mivel erősen viszketett a végbélnyílás környéke, de sajnos attól csak időlegesen múlt el a panaszom. Nem volt véres székletem, sem fájdalmam. Viszont kb. 2 hónapja a végbélnyílásomnál egy -már régebb óta ott lévő- bőrlebeny szerű kinövésben egy kemény pici csomót észleltem. Úgy érzem, mintha a bőr alatt lenne, tehát nem szemölcsszerű. A kérdésem az lenne, hogy ha nem fáj, akkor érdemes-e elmennem vizsgálatra.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel
M.-né Anikó

Névtelen írta...

Kedves Doktor úr!
Október 28-án volt a Longo mütétem ,de sajnos nem probléma mentes a gyógyulásom!A mütét óta erős feszitő érzésem van a végbél alsó részén, bizonyos testhelyzetben csökken/oldalt fekvés/,nő/álláskor/! Ha véletlenül összehúzom a záróizmot egy kemény csomót érzek benne és szintén feszülést!Javulást egy hét óta ezekben nem tapasztaltam,ráadásul gondolom a csomó okozta szűkület miatt ,a végbelem úgy müküdik mint egy "fuvócső", a kisebb mennyiségű széklet távozásakor, egyszerüen kilövi.Hétvégén megyek majd vissza orvosomhoz, addig is megnyugtatna a válasza!Lehetséges, hogy ödémás csomó okozza a problémát,s ha igen mi lehet a gyógymódja, hogy felszívódjon, vagy más van a háttérben? Köszönettel várom válaszát! P.Zoltán 51 éves beteg junius végén személyesen is találkoztunk!

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anikó!

Azt hiszem, ez az az eset, amit látatlanban nem szabad értékelni. Kapásból egy kezem nem elég, hogy megszámoljam, hány különböző fajta betegség lehet panaszai hátterében.
Sajnos nem tudok mást írni, keressen fel ezzel szakembert, mert valószínűleg nem fog ez így javulni, alattomban tönkremegy a terület.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Üdvözlöm, kedves Zoltán!

A műtét óta eltelt egy hét még nagyon rövid idő ahhoz, hogy a végbele megszokja az új, rövidebb állapotot, amit találkozásunkkor megbeszéltünk. Legyen egy kicsi türelemmel, ami esetleg (talán) javíthat (ártani biztos nem árt), az a Detralex tabletta, kezdje el 3x2 adagban, és a tudatos záróizom-lazítás.
Mielőbbi gyógyulást kívánok.

dr. Bánfalvi Péter

Eszter írta...

Tisztelt Doktor Úr, Kedves Péter!

Csütörtöki találkozónk óta gyakorolom a gyakorolnivalót, viszont kétségeim támadtak, hogy vajh' jól csinálom-é...Nálam hiányzik az a "felfedezés", miszerint az agyam ugyan azt küldi, szoríts, de ez mégsem következik be, csak odafigyelés, gyakorlás után...Én a kezdetektől úgy érzem, hogy rendesen szorítok-lazítok, bár persze fáj, mint a fene. Lehet, hogy rosszul csinálok valamit?

Továbbá azt is szeretném megkérdezni, hogy a kezdődő végbélsérv "kezeléséhez", visszahúzódásának elősegítéséhez a gésagolyók használata a hüvelyben ajánlott-e, vagy ellenjavallt.

Bocsánat a sok hülye kérdésért, köszönöm előre is a válaszokat!

Eszter, Győr

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Eszter!

Kérem, legyen türelemmel, még kb. egy hét, és lazításban érezni fogja a különbséget. Kétségek, véleményalkotás nélkül "csak" alaposan figyelje magát. Nem csinálja rosszul, de az eredmény (a különbség) nem azonnali.
A gésagolyókat pedig felejtse el egy életre az, akinek végbélsérve van. Oka kettős: a hüvelyizmok edzésével nem fog a végbélfal visszaerősödni, a hüvely szorításakor viszont a sérülékeny, gyengült falu részbe tolul a golyó, ami a trauma ismétlésével az állapot gyors romlását okozza.
Ha bármi további kérdése van, kérem, hívjon.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

almafa írta...

Kedves Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy az aranyér gyűrűzése milyen, mennyi ideig tart egy felhelyezése? Nekem 3 alkalommal kell mennem, amikor gyűrűt helyeznek fel.
Miért kell több alkalommal menni és ilyenkor mi történik az aranyérrel? E kezelés végleg megoldja a gonndjaimat? A beavatkozás után lesznek fájdalmaim, ha igen meddig? A kérdéseket azért itt teszem fel, mert külföldön (franciao.) élek, nyelvi nehézségek miatt nem sikerült mindent megértenem amit az orvos elmondott. A doktor nagyon kedves volt és a vizsgálat is jól ment, annak ellenére, hogy a lábaim még az asztalon is remegtek.
Válaszait előre is köszönöm, remélve eloszlatva a bennem lévő félelmeket.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves almafa!

Óva intek bárkit attól, hogy idő és alkalom csökkentése érdekében egyszerre több gyűrűt "helyeztessen fel". A gyűrűzés után kellemetlen, húzó, székelési inger, idegentest érzés ébred, ami kb. fél, egy nap alatt megszűnik. Ez viselhető, a mindennapi munka (az erőemelés, szauna felejtve egy ideig) folytatható, de egyszerre több gyűrű esetén a panaszok nem összeadódnak, hanem hatványozódnak. Bárki bármit is mond, ez így van (vagy először helyezzenek fel neki íly módon). Többen jöttek már hozzám azért, mert ilyen alkalommal kezdődött igazi kálváriájuk.
A beavatkozás mindennel együtt egy percen belül van. Az aranyeret egy szűk gumigyűrűbe húzzák, amiben pár nap alatt elfonnyad, majd széklettel távozik. Az esetek kb. 95%-ban végleg rendezi a panaszokat.
Nekem is volt, ha kell, újból megyek.
Üdv,

dr. Bánfalvi Péter

Ferenc írta...

Tisztelt Doktor Úr!
6 hete külső aranyér műtéten estem át altatásban.A váladékozáson és a viszketésen kívül,nagyobb panaszaim nem voltak.Kb 3 napja,főleg székletürítés után,olyan érzésem van,mintha soha nem ürülnék ki.Ez az érzés egyre kellemetlenebb.
A kérdésem az,hogy ez a gyógyulás része -e?
Ha esetleg belső aranyerem lett volna,a műtétet végző orvosnak látnia kell-e? Válaszát előre megköszönve, maradok tisztelettel, Ferenc!

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor úr!

Először is szeretnék gratulálni a weboldalához: annyira emberséges, közvetlen és nem utolsósorban humoros, hogy egy kicsit már ez megnyugtatja az embert. Legszívesebben Önt keresném fel a problémáimmal, mivel azoban sajnos Székesfehérvár igen távol van a lakóhelyemtől, megtenné, hogy ajánl Szegeden egy proktológust?
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Monika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Ferenc!

Persze nem tudom így (műtét előtti és utáni) állapotát felmérni, de az a gyanúm, hogy ez nem aranyér dolog lesz, inkább záróizomgörcsnek tűnik. Egy próbát megér: ha panaszkor testmeleg (nem forró) vízbe derékig beleül 10-20 percre, és az izmok ellazulása a panaszait megoldja, az a gyanúmat igazolja. A baj ezzel az, hogy a végbélvizsgálatkor ez általában nem szokott kiderülni, ezért az esetleg talált aranyereket a valódi baj kezelése nélkül gyógyítják meg. Erről "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkem szól.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Mónika!

Sajnos nem ismerek Szegeden proktológust.
Ha esetleg a fővárosba szokott járni, Budapesten is beindult a rendelésem szerdai napokon.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Kedves Doktor Úr! Próbálom röviden leírni a történteket. Kb. 1,5 hónapja történhetett egy végbélrepedés, ami 1szer kicsit vérzett. Ezután kb. 1 hónapja kijött 1 nagyobb csomó, ami nem fájt csak zavart. Sosem volt sem aranyerem, sem más ilyen problémám, úgyhogy nem tudtam mit tegyek. Elmentem úszni, hátha a mozgás segít, aminek következtében kijött még 2 borsónyi csomó. Kicsit eleinte is viszkettek, de ezután elkezdtek nagyon viszketni, annyira, hogy altatóval sem tudtam már aludni. Voltam a körzetinél, aki Reparont és Mastut írt fel. Ezek nem használtak, így elmentem a sebészetre is, ahol elmondta az orvos, hogy majd 2 hét múlva menjek vissza tükrözésre és megint felírt Mastut, majd mivel a viszketés nem múlt a körzeti felírt Doloproctot, de ez sem használt. Ez már ünnepek előtt volt, és annyira szenvedtem, hogy eldöntöttem, hogy ahol a legelőbb leszedik a csomókat oda fogok menni. Így elmentem egy magánklinikára, ahol levágták a 3 csomót, majd leégeték a helyét. A viszketés megszűnt, persze vérzett, fájt, és elég lassan de gyógyultak a hegek. Azóta már nem vérzik, viszont kijött 2 picike csomó, amik wc-zéskor kicsit fájnak, de nem zavarnak. Sajnos azonban a viszketés megint előjött. Tehát majdnem ugyanott tartok, mint az elején, de legalább nagy csomók nélkül. Mivel igazából nem fáj semmi, csak viszket, elmentem dec 24-én egy ismerős bőrgyógyászhoz (gondoltam, hátha az uszodában szedtem össze valamit), aki borax és pimafucin krémeket adott, mert ekcéma gyanús a terület. Így 2 napja ezeket használom, de nem múlik a viszketés. Tudna esetleg valamilyen kenőcsöt ajánlani, ami az újévig segít átvészelni az időt? :) Előre is köszönöm! Kellemes Ünnepeket kívánok! Kriszta

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Kriszta!

Problémája tipikus, erről a Biztos, hogy aranyér... c. cikkemben már írtam. Attól, hogy ott valami csomót találnak, és azt eltávolítják, nem biztos, hogy a problémája megszűnik.
Csak utánjárás kérdése, hogy találjon olyan helyet, ahol az Ön által "rendelt" beavatkozást elvégzik (akár valós érdekei ellen is), de az utána jövő csalódás remélhetőleg önvizsgálatra készteti.
Most már Ön is tudja, hogy ez a (kicsit talán erőszakos) hozzáállása, hogy addig nem tágít, míg valahol le nem szedik a csomót, nem szolgálja az Ön érdekeit, javát, egészségét.
A viszketés sokszor további kivizsgálást igényel (tükrözés, széklettenyésztés, stb.), érdemes ezt végigzongorázni.
Addig a szteroid tartalmű Pimafucort és a borax jó választásnak tűnik.
Türelmetlensége egyszer már cserben hagyta (valószínűleg nem ez az első eset), így kérem, legyen türelemmel.
Üdv.:

dr. Bánfalvi Péter

wjozsi írta...

Disztelt Doktor úr!

4 napja egy figyelmetlen mozdulattal teljes súlyommal "beleültem" egy gyerekszék támlájába úgy, hogy az hosszanti irányban a lábam közé esett (lényegében a végbélnyílásra). Bár iszonyúan fájt, mégis örültem, hogy "férfiasságom" megúszta. Azonban 1 napjra rá tipikus (ahogy én azt elképzelem) külső aranyeres kitüremkedést észleltem magamon, ami mindenek előtt ülés közben igen kellemetlen.
Kérdés: okozhat egyszeri erős külső behatás aranyeret? Számíthatok arra, hogy magától megszűnnek a panaszaim? Mikor forduljak orvoshoz?

Válaszát köszönöm: J

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves József!

Traumát követően inkább bevérzésre gyanakszom (mint egy monokli). Ez majd belilul (idővel a zacsi is, de nem fog leszáradni:), majd eloszlik.
Ha egyéb panasz kialakul, fokozódik, keressen fel szakembert.
Üdv.:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

kedves Doktor Úr!
feleségem 20 éve szenved collitis ulcerosa-ban. (29 éves)A betegség a vastagbele alsó szakaszát érinti közel a végbélhez.
Az utóbbi fél évben remicade kezelést kapott mely nem hozott érdemi javulást.
November hónapban megszaporodtak a székelés számai, állandósultak a hasmenések, fellobbant a betegsége, melynek következtében külső és belső aranyeres csomók is kialakultak. Fájdalmas volt a székletürítés.
A végbélnyílás környékén körkörösen vannak 1 cm-es csomók, a végbél újnyira beszűkült.
A betegségét mostanra rendezték a székletszámok napi 2-3 csökkentek, de az aranyeres panaszok nem enyhültek proktologus és a belgyógyász érdemi választ nem tudott adni műtéti beavatkozás lehetőségére.
betegsége aktív szakszában járt sebészeti magánrendelésen, aki azt javasolta, hogy betegsége nyugalmi állapotában konzultáljon újra esetleges műtéti beavatkozás lehetőségéről.
Tanácsát előre is megköszönve: K.D.
davidmz@citromail.hu

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Az egész 2007-ben kezdődött egy elég idegesítő végbélnyílás viszketéssel, amire a háziorvosom felírt egy Pimafucort nevű kenőcsöt, amitől elmúlt a viszketés, amikor abbahagytam a kezelést rögtön visszajött a viszketés. Egy idő utnána mintha immunis lettem volna erre a kenőcsre és nem éreztem hatását. Ezután a beutalt a háziorvos a proktológiára. Ott azt mondta a proktológus, hogy semmi bajom, vagy egy jelentéktelen aranyerem, de az nem okozhatja a tüneteket, szedjek vermoxot és Kliont (ha jól emlékszem a nevére). Szerinte ezektől majd elmúlik, mert valami bélférgem van. Ezek a gyógyszerek sem segítettek, nem volt bélférgem. Ezután elmentem egy magán proktológushoz, aki szerint a viszketést az okozza hogy a zárógyűrűm kissé lazább, és végbélrepedésem is van. Felírt egy "Castellani" nevű szert és egy "Doloproct" nevű kúpot és a szorítás/elengedéses végbéltornát
javasolta. A Castellani szertől iszonyatosan vérzett a végbelem és annyira csípet/mart, hogy a világból ki tudtam volna szaladni. A kúp semmit nem használt. Végül az interneten olvastam a Reparon nevű kenőcsről, amit kipróbálva kicsit megkönnyebbültem, mert csökkentette a tüneteket, de végbélrepedést nem szüntette meg. Most hogy használom egy fél éve rájöttem, hogy ez nem fog meggyógyítani és mostanában úgy felerősödtek ezek a viszketéses tünetek, hogy aludni alig tudok miatta. A gyűrűtől kezdve kb. 4cm mélyen a végbelemben érzem a viszketést és csak úgy tudom csökkenteni, ha nagyon meleg vízzel mosom meg. Semmilyen aranyeres csomóim nincsenek, és a székletem is tökéletesnek tűnik, nem látok benne vért.
Székelés után iszonyatos csípő/égető/viszketést érzek, rohannom kell megmosni és bekenni a Reparonnal.
Miután észrevettem, hogy változóan erősek a tünetek, próbáltam diétázni, gluténmentesen étkezni, kerültem a cukrot, próbáltam kizárni az okot, de semmi nem használt.


Előre is köszönöm a segítségét!

üdv,
Péter.

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Dávid!

Felesége alapbetegségében, a colitisben sajnos nem vagyok szakértő, ezért csak saját tapasztalataimat tudom leírni, amivel hozzájárultam eddigi betegeim panaszainak csökkenéséhez.
Gyulladásos végbélpanaszok miatt gyakran alakul ki végbél-záróizomgörcs, ami fellángolások között is megmaradhat, erős székelési fájdalmat, vérzést, alhasi görcsöket okozva ezzel.
A fájdalom oka ilyenkor gyakrabban szokott ez lenni, mint bármilyen kinövés, aranyér. Ezekre a csomókra ilyenkor sebészetileg "ráharapva" ezért nem szokott érdemi javulás bekövetkezni. Erről bővebben a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkemben olvashat.
A panaszok csökkenésének alapja, hogy a colitis rendben legyen.
Ha ezek után még mindig panaszos, a görcs elleni kezelés legtöbbször hatékony. Erről a rendelőm oldalán ( www.aranyeresseg.hu ) a végbélrepedés címszó alatt többet is megtalál.
Remélem segítettem.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Péter!

A végbélviszketés témája elég nehéz, mivel rettentően sok dolog okozhatja ezt a fenemód kellemetlen panaszt.
Ami leírása alapján eddig még kimaradt:
-Egy széklettenyésztés, melyben baktérium, gomba, féregpete vizsgálat is benne van. Ezt a háziorvostól némi kézitusa után megkapja :).
-Bőrgyógyászati vizsgálat.
-A szteroidos krémek (mint a Pimafucort) hosszú távú (2 hét) használatának kerülése (erről a helyi készítményekről szóló első cikkemben talál magyarázatot).
-Candida-szűrés (divatos, sok helyen elérhető, vérből ellenanyagot néznek, vagy másképp).
-Vastagbélgyulladás kizárására vastag-(nem vég-)béltükrözés (ez a bélmosás +1.5-2 m hosszú vizsgálat).
Ami kibukik, azt kell kezelni.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Attól tartok, eljött az a pillanat, amikor a problémám már "nem fér be a szőnyeg alá".
Aranyeres problémáim a 2 gyermekem megszületése után kezdődtek. Eleinte időnként, de az utóbbi 3-4 évben egyre gyakrabban jelentkezik. Útipatikámban már mindig ott van az aranyeres kúp, kenőcs.
1 hete síelni mentünk - 13 év után először - és az aranyerem persze megint "kijött"..., de nagyon.
Egyrészt szerintem a fizikai megterheléstől (3-4 km-es pályán lecsúszni 13 év kihagyással, kemény megterhelés), másrészt pedig az első napon volt egy afférunk egy német autóssal, ami meglehetősen nagy stresszt jelentett számomra. (Mostanra észrevettem, hogy olyankor, mikor az aranyerem belobban, a végbél izmom mindig kifejezetten szoros, a normál állapothoz képest.) Eddig is úgy gondoltam, hogy a stressznek, izomgörcsnek köze lehet a dologhoz, blogját olvasva azonban, szinte biztos vagyok benne.
Mind ezidáig halogattam az orvoshoz fordulást (leginkább a szégyenérzet miatt), most viszont úgy döntöttem, ez így nem mehet tovább, valamit tennem kell!
Kérdéseim a következők:
1. Milyen megoldás van arra, hogy a stresszhatástól az ember aranyere ne gyulladjon be (vérzés soha nincs, csak kidudorodik - vissza tudom nyomni, ám újra kijön - és ettől begyullad, fáj), azaz ne görcsöljön be a végbele?
2. Tud-e ajánlani nekem szakember Zalaegerszegen, ahova első lépcsőben elmehetek? Jó lenne tudni, hogy a továbbiakban milyen kezelésre lesz szükségem (gyűrűzés, Longo-műtét, stb), mert ennek tudatában választanám ki az orvost, klinikát, ahol megcsináltatnám. Attól tartok, helyben nem fogok olyan rendelőt/orvost találni, aki a korszerű gyógymódokat is alkalmazni tudja.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel, Éva

Krisztián írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Dystrophiás beteg vagyok, így eléggé bonyolult a helyzetem műtét szempontjából. Azt szeretném megkérdezni hogy normál vagy lézeres műtét után, lehet ülő helyzetben lenni, vagy mindenképp feküdni kell? Ha igen, kb mennyi ideig? Normál műtétet végeznek helyi érzéstelenítéssel? Ugyanis az alapbetegségem miatt nem altathatnak. Milyen pozícióban végezhető a műtét? Háton és hason sajnos nem tudok feküdni a kontraktúrák miatt.

Előre is köszönöm válaszát!

Erika írta...

Tisztelt Dr. Úr!

Én a mai napon szembesültem a véres széklettel mint problémával. Pont a reumatikus orvosnak mondtam el ezt a problémámat, mert ma kellett visszamennem felülvizsgálatra. Az én esetem ott kezdődik, hogy nagyon súlyos ízületi beteg vagyok már, hosszú évek óta. Erre Medrolt szedek már 1 1/2 éve és ezt már nem kellene mert már nagyon látványos mellékhatásokat produkált. Próbálkozunk a Trexan és a Folsavval, de mára véres székletem lett, hogy ettől-e nem tudni. Ez mellett még szedem a vérhígítót is a Sincumart, lehet, hogy a 3 gyógyszer együtt okozta a véres székletet, de lehet, hogy az aranyér okozta a vérzést.
Kiírták a Gastroenterológiai vizsgálatot, amitől persze nagyon megijedtem.
Nem tudom mire számítsak. Valóban csak az aranyerem vagy lehet, hogy fentebbről jön a vérzés. Ezt vajon egy végbél vizsgálattal meg lehet állapítani? Ezt szeretném öntől megtudni.
Köszönettel: Vargáné Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

Panaszai hátterében bármilyen furcsa, de nem aranyér, hanem végbélrepedés állhat, ezért aranyér elleni beavatkozást akkor sem javasolnék jelenleg, ha valóban van aranyere. Ez egy kicsit zavaros lehet, de feltisztul a dolog, ha a "Biztos, hogy aranyér..." c. cikkemet elolvassa.
A repedésről többet a rendelőm oldalán talál ( www.aranyeresseg.hu/vegbelrepedés.htm ), a probléma műtét nélkül is orvosolható, de sajnos Zalaegerszeg közelében ehhez orvost tényleg nem ismerek. (Fehérvár talán nincs olyan messze.)
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Olvasó!

Nagy kérdés, hogy mire van szüksége. A lézeres aranyérműtétről mindenképpen lebeszélném, sajnos elég sok szövődménnyel (maradandó végbélszűkület, hegesedés) fordulnak hozzám e miatt, ami csak nagyobb műtéttel kezelhető. Ennél szerintem egy hagyományos aranyérműtét is jobb (az után nem szokott ilyen baj lenni).
Talán jobban járna ambuláns kezeléssel ott, ahol ezzel foglalkoznak. De természetesen ez az adott állapottól függ. Helyi érzéstelenítésben el lehet az aranyérműtétet végezni, de ez nemcsak az orvostól, hanem a betegtől is nagyban függ, egyéni megítélés, mérlegelés kérdése. Az altatás egyébként sem jellemző a végbélműtétekre, általában gerincközeli érzéstelenítést alkalmaznak ilyenkor.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

A problémája eléggé összetett, megpróbálom összeszedni tudásomat (kis reumatológus telefonsegítség azért kellett hozzá).
A medrol mellékhatása lehet mind a hám elvékonyodásából vagy a fokozott fertőzéshajlam miatti gyulladásból fakadó sérülékenysége, gyomorfekély kialakulása, melyek mind vérzéssel járhatnak.
A Trexan Folsavval való kombinációja csökkenti annak vérzékenységet fokozó hatását, jelen esetben talán ezzel lehet a legkevesebb baj.
A Syncumar véralvadásgátló, bármilyen sérülésből fakadó vérzés csillapítását nagyban hátráltatja.
Láthatja, hogy szinte minden, az Ön által említett gyógyszer vérzést okozhat, a Medrol és a Syncumar közösen akár súlyosat is. Ezért én is mindenképpen javaslom a gasztroenterológiai kivizsgálást, mely során ki fogják deríteni, hogy honnan vérezhet, és a kezelését is elkezdik.
E nélkül a további kezelését orosz rulettnek tartom.
Minden jót kívánva:

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm gyors válaszát, bár meglehetősen "mellbe vágott". Talán már a teljes honlapját átolvastam - az Ön által javasolt cikket is - de a végbélrepedés diagnózisa, fel sem merült bennem.
1. Soha nem vérzik a végbelem.
2. A végbélfájdalom nem függ össze a székeléssel - ha fáj, akkor mindig fáj (és szó sincs késszúrás szerű fájdalomról!), kb. 2-3 havonta kb.1 hétig.
3. A székeléssel az utóbbi években semmi gondom nem volt. Reggelente - szinte azonos időben - és sokszor még délután is minden erőlködés nélkül megy a dolog, és az állaga is rendben van, tehát szorongásról - ez ügyben - szó sincs.
Egyébként tegnap végre rászántam magam a nagy lépésre, és bejelentkeztem Önhöz (keddre).
Ezt eddig kissé szorongva vártam, (de valahol megkönnyebbülve is, hogy végre megtettem az első lépést!), ám most meglehetősen kíváncsivá tett!
Bízva a keddi találkozásban, üdvözlöm, Éva

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Éva!

A tippem két okból adódik:
1) Az aranyér állapota csak közvetetten függ a stressztől, szorulás vagy hasmenés következményeként.
2) A feszülő záróizmot gyakran érzik dudornak, csomónak érzik, hiszik.
Persze a diagnózis felállításának legbiztosabb módja nem ez, a betegek elbeszélése és a találtak rendszeres összevetése alapján merek egyáltalán bármi tanácsot is adni a kérdezőknek. De az alapos kikérdezés után is érheti az embert meglepetés.
Várom rendelésemen.

dr. Bánfalvi Péter

Névtelen írta...

Tisztelt Doktor Úr!

Végbélrepedés miatt kérném a segítségét. Atletikus, egészséges, 23 éves nő vagyok, szinte meglepődtem, hogy ez a betegség kialakulhat nélam. Egy-két cikket átrágva rájöttem, ennek semmi köze a korhoz, inkább ahhoz, hogy két hónapja életem legstresszesebb szakaszát élem, nehéz ételeket is ettem, nem figyeltem oda.
A székelésnél jelentkező vérzés másfél napja merült fel először. Rögtöm átálltam a rostban gazdag étkezésre, ám még aznap éjszaka megint véres volt a székletem. Nyilván ilyen gyorsan nem tud a seb meggyógyulni.
Mastu krémet találtam itthon, azzal bekenve mentem el aludni. Másnap reggel újabb székelés. Megint véres, kamillás ülőfürdőt vettem, Mastu krém és megpróbáltam rájönni, hogyan érhetem el, hogy ellazuljon a záróizmom, ne legyen görcsös.
Akármilyen kellemetlenül hangzik, enyhén "megmasszíroztam" a területet, természetesen kellőképpen síkos ujjal. Ezalatt semmilyen vérzés nem keletkezett és még "jól is esett", lazábbnak éreztem a záróizmot. Nem tudom, hogy jót tettem-e mindezzel, mert miután este újabb kamillás ülőfürdőt vettem, rögtön újabb székelési ingerem lett (két napon belül a negyedik) és újfent véreztem.
A kérdésem ehhez kapcsolódik. Hogyan tudom elérni amiről mindenki beszél, hogy "ellazítsam" magam? Próbálom, mélyeket lélegzem, nem félek a fájdalomtól, de székelés közben a végbélizmok önkéntelenül is összehúzódnak- mozognak a széklet távozásakor és már fel is sértődött újból a terület.
Holnap reggel (tehát a harmadik napon) hívom időpontért a területileg hozzám tartozó sebészt, de amíg nem tud fogadni, szeretnék segíteni a helyzeten és nem rontani rajta. Főleg, hogy először időm orvoshoz menni három nap múlva lesz, addig pedig ebben az ütemben még számos vérző székelésem lesz.
Kérem addig is adjon tanácsot arra vonatkozóan, hogy érdemes-e hashajtó teát inni? Székletem rendesen van (sőt még mintha többször is lenne), de az állagán érdemes változtatni mesterségesen?
A vény nélküli Mastu előnyös lehet? Glicerines végbélkúpot is kipróbáltam, de a vérzésen az sem segített. Szakorvos nem tudom mikor tud fogadni ezért kérem osszon meg velem egy-két tanácsot, amivel megpróbálhatok javítani a helyzeten.

Válaszát előre is nagyra értékelem és köszönöm!

-- Sz. Anna

Xy írta...

Tisztelt Doktor Úr!
Végbélrepedésem van,jártam már több szakembernél,de kisebb tünetmentes időszakok után a problémám mindig újra előjött.Ez már 4 éve tart.
Az lenne a kérdésem hogy ha Önhöz elmennék a rendelésre az kb. mennyibe kerülne ,azt láttam hogy az első konzultáció 15000 Ft,de hogy az utána lévők mennyik azt nem tudom,mert nyilván jó párszor vissza kell menni,és ha tudom hogy nem bírnám anyagilag akkor jobb ha bele sem kezdek:(
Másrészt olvastam az elfogadónyilatkozatban hogy a kezelésről felvételt készíthetnek oktató célzattal???Ez mit jelent?Mert elég rosszul hangzik.
Válaszát köszönöm!
Erika

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Anna!

Az általam képviselt álláspont elég messze áll az általánosan (szakmailag) elfogadottól (de tapasztalatilag is működik).
Ezért ne várja senkitől, hogy ugyanígy vélekedjen.
A végbélrepedésnél az egyik fő probléma az, hogy az ember nem tudja megfelelően vezérelni a záróizmát. Ezért sokszor értelmetlen kívánalom a lazításra játszani, olyan, mintha arra kérném, hogy beszéljen japánul: ha nem tudja, nem érzi, nem megy.
Talán érzi, hogy "nem biztos", hogy ezzel így sebészeten foglalkoznak, de próbálja meg.
Ajánlamám sebre a Bepanthen Plus krémet, lazításra a testmeleg ülőfürdőket. A valódi kiutat egy kicsit hosszabb, tudatos tanulási folyamat jelenti, mely részleteiről általánosságban nem írnék, mert félresiklása esetén több bajt okoz, mint hasznot, így egyénileg alkalmazható.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Erika!

Problémája sajnos tipikus, az előbb is írtam erről, a seb gyógyítása általában csak időlegesen oldja meg a problémákat.
Erről a sebészek legtöbbször nem sokat tudnak, mivel a végbélrepedés kimetszése, roncsolása utáni kiújuláskor a további, újabb műtéttől, gyötrelmes időszaktól tartva egyszerűen vissza sem megy a beteg a sebészetre, elkallódik, tűr. Vagy felkeres, az általam képviselt módszer ennek vet az esetek döntő többségében véget.
A fotózást egyszerűen elintézem, jelenleg nincs gép, a későbbiekre való tekintettel került a nyilatkozatba, akinek azért fenntartása van, a papírból kihúzható, nem haragszom érte.
A szakvizsgálat után a teljes gyógyulásig általában 1-2 kontroll szokott szükségessé válni 3-4 hetente, ezek 10.000 Ft-ba kerülnek. Van max. kezelési díj limit is, ez végbélrepedés esetén a vizsgálati díjon felül összesen 30.000 Ft. Azaz összesen ennél többe nem kerülhet a kontrollok számától függetlenül.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

Xy írta...

Nálam drasztikusabb beavatkozás (kimetszés) még szerencsére nem történt ,mindössze egy lefagyasztásos dolog.
Láttam hogy 2 helyen is van proktológia magánrendelése,láttam hogy Székesfehérváron az első kontroll összege alacsonyabb,ez a további kezeléseknél is igy van,vagy csak ennél az egynél?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Csak az elején.

solya790503 írta...

Doktor Úr!
A segítségét szeretném kérni abban hogy nálam fissura ani-t állapítottak meg,de érzek a végbélnyílásnál egy kemény dudort,ez mi lehet?Milyen krémeket tudna javasolni?Nekem most reparon van,ez jó lehet?Az jelent valamit hogy most kezdtem el használni és valamivel jobban fáj mint eddig?Ez lehet a gyógyulás jele,vagy rosszat jelent?Ezen kívűl hallottam egy uj,drága krémről rectogesic névvel,erről tud valamit,mert állítólag nagyon hatásos,bár sok mellékhatása van.
A tanga bugyi használata mennyire játszhat szerepet egy ilyen betegség kialakulásában,illetve gyógyulásában?
Solya

Névtelen írta...

Kedves Bánfalvi Péter!
Egy ideje olvasom a blogját,de amit az előttem szóló írt amit olvasott az elfogadó nyilatkozatba azt nem figyeltem eddig.Hagy kötözködjek már egy kicsit,Ön azt hangsúlyozza hogy humánusan,szégyenérzetet védve gyógyít,akkor ez hogy jön össze azzal hogy a szenvedő ember beteg testrészeit fényképezi?Ez nem sérti a szégyenérzetet?Nincs elég baja annak az embernek enélkül is,ráadásul egy csomó pénzt kifizet érte...Ilyet hogy lehet valakivel aláíratni egyáltalán?
D.Péterné

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Solya!

A végbél bejáratánál a gyullalás állandósulása miatt csomók jelennek meg. A repedés fennállásakor a seb kicsit begyullad.
Összegezve, ezek a csomók a repedés folyamatos meglétének jelei. Ez és a fájdalom fokozódása sem a gyógyulásra utal.
A Rectogesic-ről kevés tapasztalatom van, a forgalmazótól kaptam pár darabot kipróbálásra, én magas ára miatt gyógyszertári kevertet használok. A betegeim arról számoltak be, hogy még a sokadik napon is gyógyszerrel alig csillapítható fejfájást okozott, így inkább az alsó fertály fájdalmát választották a fejé helyett ált. egy hét után. Persze, ha pénzért vették, és nem ingyen kapták volna, lehet hogy jobban motiváta volna őket :).
A véleményem szerint egyébként időlegesen hatékony lehet, de hosszútávon nem befolyásolja az időnkénti visszaeséseket, mivel alapvetően nem a seb a betegség.
A tanga nem jó választás, folyamatosan ingerli a tájékot. Váltson!
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves D. Péterné!

A kötekedés azt jelenti, hogy valaki nem tudja elfogadni a másik álláspontját, ezért ütközteti azt a sajátjával. Ezért én nem kötekednék, megértem hozzáállását.
Egyetértésre meg elvileg sem juthat két ember a saját érzéseit tekintve, hiába próbálják ezt sokan (rengetegen) nap, mint nap.
De....
Biztos, hogy sokan így gondolkodnak? A válaszom igen, kb. a pácienseim 5-10%-a kihúzza a fényképezésbe való "áldását" a beleegyező nyilatkozatból. És ez így van jól. Akinek a szemérmét bántja, hogy betegségéről (tévedés ne essék, csak a fenekéről, melyről azért kevesen ismerszenek fel) fényképek készüljenek, nem szabad ezt nem el fogadni.
De....
Hány bőrgyógyász lehetne biztos a tudásában, ha fényképek nélkül, elbeszélés és rajzok alapján tanulta volna szakmáját? Extrém példát említve azokról, akik életükben beleegyeztek abba, hogy holttesteiken, testrészeiken az anatomia gyakorlati órán orvostanhallgatók tanuljanak.
Csatár doktornő tart rendszeresen nagyon tanulságos, fényképpel dokumentált előadásokat kongresszusokon, melyek szerintem a legtöbb gyakorlati tudást adják. Sok helyen szinte kötelező jelleggel dokumentálják így a történteket. Beszéltem olyannal, aki büszkén dicsekedett azzal, hogy orvosi előadáson ő volt a szemléltető eszköz ritka betegsége miatt. Nem folytatnám.
Ha valakinek olyan betegsége van, melyet lefényképezve és azt később közreadva segítjük sok-sok további beteg sikeres kezelését, és ebbe az illető beleegyezett, azaz nem sérti az illető szégyenérzetét, kutya kötelességem ennek eleget tenni, ez szerintem erkölcsi kérdés. És ez nem pénz kérdése, mint ahogy az erkölcs sem az.
De mivel ez az én véleményem, és egy vélemény van egy ellen, az az ötletem támadt, hogy következő bejegyzésem arra irányul, hogy mindenki írja meg véleményét, hogy szerinte milyen az eszményi proktológiai rendelő, szakvizsgálat. Ez okulásként szolgálhatna a szakmai hozzáálláson túl minden kollégámnak (beleértve engem) is.
Üdvözlettel:

dr. Bánfalvi Péter

solya790503 írta...

Akkor mitől van a betegség?Vagy ez titok?AZ életmóddal van összefüggésben ha jól sejtem...nem?És ezért újúl ki újra meg újra,mig az ember nem változtatja meg ezeket a dolgokat?
Még egy kérdés,van valami kívűlről is,ami akkor sem múlt el amikor tünetmentes voltam,ez mi lehet?És vajon el fog múlni valaha?Ez valami szövődménye lehet a repedésnek?

dr. Bánfalvi Péter írta...

Kedves Solya!

Ne haragudjon, nem akartam titokzatoskodni. Az végbélrepedés alapvető oka legtöbbször az észrevétlen záróizomgörcs, mely sokszor fokozott stressz, szorongás miatt alakul ki. Ezért javasolt ilyenkor a testmeleg ülőfürdő, mely lazítja az izmokat.
Az a kis "bütyök" a repedés elmúltával ugyan kisebb lesz, de elmúlni talán sosem fog. Panaszt ilyenkor már nem okoz.
Üdv:

dr. Bánfalvi Péter

hpetralaura írta...

Tisztelt Doktor Úr!
19éves lány vagyok,2napja külső aranyerem lett...Hihetetlen rossz érzés,szeretném ha mihamarabb el tünne onnan...Nem merek wc-re menni,amig ottvan!! Kb.1éve vérzéssel járó nagydolgaim voltak,de nem nagyon foglalkoztam vele.Gondolom akkor is már volt aranyerem,csak belső!!? Ha mütétre kerülne sor,lehet altatásba kérni? nem szeretném ha ébren lennék,miközbe éppen szikével matatnak ott lenn..
Válaszait köszönöm,
Egy fehérvári lány

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   1 – 200 / 403   Újabbak› Legújabbak»
Ha hasznosnak találta a Blogot, kérem, a szponzorációhoz kattintson a reklámra!